Välkomna till en kunskapskväll i Helsingborg torsdagen den 5 nov

 

Enbart i Skåne drabbas ca 4000-5000 personer varje år av en kognitiv sjukdom. För denna patientgrupp finns mottagningar i fem skånska städer. I dag finns ingen bot mot Alzheimer, men det forskas intensivt på området.

Tankar från min tid i Alzheimerland

Journalisten Henrik Frenkel fick påsken 2019 diagnosen MCI (lindrig minnesstörning) med trolig utveckling till Alzheimer. I maj 2020 ändrades diagnosen till enbart kognitiv svikt.

Henrik har medverkat mycket i media och pratat om sjukdomen Alzheimer. Han är ambassadör för Alzheimerfonden, och startade nyligen  stiftelsen Alzheimer Life för att informera och opinionsbilda om kognitiva sjukdomar. I hans långa karriär ingår chef för Aktuellt på SvT, chefredaktör på Veckans affärer och grundare av tidningen Chef.

Under kvällen lyssnar vi till ett utdrag ur den poddintervju Henrik gjorde med Drottning Silvia nyligen om hennes mångåriga arbete för att sätta ljus på sjukdomen Alzheimer och demensfrågan.

Anmäl dig här! Senast den 30 okt. Vi beaktar FHM rekommendationer och har ett begränsat antal platser.

 

                        Drottning Silvia & Henrik Frenkel

 

Skåne tar täten med test

Ett enkelt blodprov kan tidigt och snabbt visa om du har Alzheimers sjukdom. Med den upptäckten har en forskargrupp vid Lunds universitet hamnat på internationella första sidor. 

Medverkar under kvällen gör Moa Wibom, en av 27 Silvialäkare i Sverige. Moa är chef och överläkare vid Enheten för Kognitiv Medicin vid Ängelholms Sjukhus, en innovativ verksamhet som arbetar aktivt för att utveckla bättre stöd för patienter och anhöriga.

   

         Moa Wibom                        Henrik Frenkel   

   

 Gabriella Brunlid           Maria Cavalli

Forskning ger framtida hopp och möjligheter 

Gabriella Brunlid, Associate Director Corporate Affairs, Biogen, Sverige. Biogen har sedan det grundades 1978 bedrivit innovativ forskning inom neurologi. Fokus har varit på sjukdomar där det finns störst behov och med det yttersta målet att besegra dessa sjukdomar. MS (multipel skleros) har länge varit det huvudsakliga forskningsområdet. Framgångsrik forskning inom Alzheimers sjukdom gör att Biogen har ett spännande och mycket viktigt arbete att göra framöver, som förhoppningsvis kan bidra till både hopp och möjligheter för patienter och anhöriga. Gabriella har forskat inom neurologi men arbetar nu främst med att hitta gemensamma plattformar för dialog om och samverkan kring några av de största utmaningarna.

En bra plats för anhöriga

Två sociala entreprenörer Maria och Gustaf Cavalli, Edu Med AB, arbetar för att drabbad och anhörig kan må så bra som möjligt under sjukdomen. Bakgrunden till deras engagemang är en personlig erfarenhet, Marias pappa fick Alzheimer när hon var 15 år. 

Demenslotsen förser automatiskt anhöriga med stöd och vägledning allteftersom nya behov uppstår under anhörigresan. Demenslotsen är utvecklad i ett samarbete med Helsingborgs stad. Information om det nya utvecklingsarbetet, i samverkan med Alzheimer Life och Region Skåne ges under kvällen. Tillsammans ska de skapa patientstödet Alzheimer Guiden - en lättanvänd digital tjänst fylld av kunskap och hopp, samt personliga erfarenheter från andra med samma diagnos.  

Minnenas mat finns till försäljning under kvällen och behållningen går direkt till Alzheimerforskning.

Tack till Clarion Grand Hotel, Söderberg & Partners i Helsingborg, Demenslotsen och Fremlab.

När:5 november, kl 17.30-18.45 mingel med mat, kl 19.00 börjar seminarium
Plats:Clarion Grand Hotel Stortorget 8, Helsingborg
Pris:350kr för medlemmar, 395kr för icke medlemmar
Övrigt:Seminarium, mingeltallrik, frukt och kaffe . Dryck finns att köpa. Anmälan är bindande.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Gå för hjärtat tillsammans med oss!: Kära medlemmar, Vilken märklig tid vi lever i! Mycket är tungt men annat är positivt. Vi vet att vi går igenom en historisk epok, som länge kommer att leva i folks medvetande. Idag... Läs mer »

Hjärtgolf

Hjärtgolfen

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520