Biblioterapi, läslusta och bästa sällskapet

av Ingemo Bonnier

Att läsning, ”Biblioterapi”, är supermedicin för både kropp och själ vet vi vid det här laget. I  England har man tagit begreppet ändå längre, flera tusen allmänläkare skriver ut läsning på recept för att hjälpa sina patienter att må ännu lite bättre.

Man har sagt att den som läser är aldrig ensam, och det är nog alldeles sant, det är svårt att hitta en pålitligare kompis, en som tröstar, underhåller och ger goda tips och råd. Dygnet runt! Här har jag valt en handfull böcker av olika slag, alla kan vara ett gott sällskap när som helst, vardag som söndag.

Mysig och trevlig läsning eller lyssning, vilket du önskar!

 

En av dessa morgnar

av Göran Greider

…ett hjärta som brinner starkt!

Han har en ganska yvig frisyr, poeten, samhällsdebattören, tidningsmannen och TV-kändisen Göran Greider. Yvig i sitt skrivande är han också, med åsikter om det mesta mellan himmel och jord.  I år fyller han sextio, och i den poetiska självbiografin En av dessa morgnar ska du stiga upp sjungande funderar Greider på trädgårdsskötsel, uppväxten och faderskapet liksom på kyrkans och politikens roll i samhället, på skillnaden mellan stad och land och hur man bäst möter världen som poet. Greider har ett hjärta som brinner starkt, det är innerligt och underhållande och mycket läsvärt.

Förlag: Albert Bonnier

 

Lojal

av Delphine de Vigan

Lojalitet är våra vingar och bojor.

I ett undanskymt hörn av skolan sitter trettonåriga Théo och hans bästa vän Mathis och skickar en flaska rom mellan sig. Deras lärare, Hélène, anar att något inte står rätt till med Théo men i sina försök att rädda honom går hon snart långt utöver vad hennes yrkesroll egentligen tillåter. Mathis mamma Cécile gör en hårresande upptäckt på sin mans dator och börjar ifrågasätta om hon någonsin verkligen har känt honom.
Polerade fasader krackelerar samtidigt som berättelsens fyra trådar tvinnas samman allt hårdare. Ett fängslande sträckläsningsdrama om destruktiva hemligheter och outtalade lojaliteter, som ändå levereras med känslighet och den mjukaste av röster. Det är en starkt gripande berättelse om lojalitet och om hemligheter som förtär. En perfekt bokcirkelbok!

Förlag: Sekwa

 

Små stora saker

av Jodi Picoult

En läsupplevelse som stannar kvar långt efter att man läst ut boken.

Ruth Jefferson är barnmorska med över tjugo års erfarenhet. Hon arbetar på förlossningsavdelningen på ett sjukhus i New York. Brit och Turk är nyblivna föräldrar som inte vill att en afroamerikansk person ska vårda deras nyfödda pojke, Davis. När Ruth är ensam på sitt skift tillstöter komplikationer och lille Davis slutar andas. Ruth tvekar först men gör sedan allt hon kan för att rädda barnet. Då är det redan för sent. När Brit och Turk anklagar Ruth för mord får vi följa hela den komplicerade processen genom de inblandades ögon. Ruth, som försöker skydda sin tonårsson från den uppståndelse rättegången innebär, Kennedy, den vita försvarsadvokaten som inte vill blanda in ordet ras i frågan, Turk, som från barnsben formats till en rasistisk vit makt anhängare och som lever enligt sin tro.
Berättelsen är ett intelligent och uppriktigt utforskande av rasism, privilegier, fördomar och rättvisa. En fängslande historia som ger oss tankeställare snarare än enkla svar. Boken blir snart film med Julia Roberts och Viola Davies i rollerna. Mästerlig! skrev New York Times

Förlag: Louise Bäckelin

 

Rävlystnad

av Solveig Vidarsdotter

En miljöaktivist hittas död i en snödriva nära fjällhotellet i Stora Blåsjön, Jämtland.

Den unga kvinna som hittats har länge kämpat för att rädda traktens fjällrävar som hotas av kommunens storslagna planer på att bygga ut skidanläggningen och satsa på turismen. Men det är väl inte skäl nog för mord?  I stillsamma, fina gamla Jämtland? När poliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo tar upp jakten på mördaren samtidigt som en våldsam snöstorm drar förbi blir situationen kaotisk.  Härlig jämtländsk högspänning i naturskön miljö.

Förlag: Lind&Co  

 

 

Tsarens dotter

av Gill Paul

En oförglömlig historia som rör sig mellan seklen om kärlek, skuld och saknad.

1914. Tsarens rike håller på att gå under och familjen Romanovs framtid blir alltmer osäker. Storhertiginnan Tatiana är förälskad i officeren Dmitri och de drömmer om en gemensam framtid. När familjen Romanov fängslas och flyttas långt ut i Sibirien sätter Dmitri en våghalsig plan i verket för att rädda Tatiana.

2016. Kitty Fisher lämnar hals-över-huvud London när hon upptäcker att hennes man är otrogen. Hon åker till den lilla stuga i USA som hon nyligen ärvt efter sin gammelfarfar som hon aldrig kände. Där, på stranden, hittar hon ett halssmycke som kommer att leda henne till en djupt begraven familjehemlighet där den ryske tsarens dotter och en brittisk journalist sammanlänkas genom ett av historiens stora mysterier. Berättelsen rör sig mellan seklen och berättar en oförglömlig historia om kärlek, skuld och saknad.

Gill Paul är en storsäljande brittisk författare som blivit känd för sina suveräna romaner baserade på verkliga, historiska händelser. Tsarens dotter är den första av hennes böcker på svenska.

Förlag: Louise Bäckelin Förlag

 

Osebol

av Merit Kapla

Vinnare av Augustpriset 2019. En litterär sensation från norra Värmland.

Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland. I boken möter läsaren så gott som alla byns vuxna invånare, intervjuade av författaren Marit Kapla som själv är uppvuxen i Osebol.
Det är en makalös berättelse om vår tid, en litterär sensation från världens mittpunkt.
Osebol är en i positiv mening säregen läsupplevelse som faktiskt saknar motsvarighet.

Intervjuerna har kokats ned till sprakande vittnesmål som går rakt in i hjärtat. Boken blir till ett slags prisma som kastar nytt ljus på livet, det är färgsprakande, levande och lämnar ingen läsare oberörd. Vårt bästa tips!

                                                Förlag: Teg Publishing

 

Kokbok för sköldkörteln - en guide för dig som vill läka från sköldkörtelsjukdom

av Cecilia Nisbet Nilsson, och Karl Hultén

Närmare en halv miljon svenskar lider av någon form av sköldkörtelsjukdom.

Rubbning i sköldkörteln är den största gruppen bland de totalt cirka hundra autoimmuna sjukdomarna. Majoriteten som drabbas är kvinnor. Vanliga symtom är viktproblem, hjärndimma, värk i kroppen, torr hud, frusenhet, orkeslöshet och nedstämdhet.
Forskning visar att det går att må bättre med anpassad kost. Kostupplägget i den här boken, som bygger på samma principer som användes vid de kliniska studierna, ger dig nycklarna till metoden. Du kan enkelt följa upplägget hemma i ditt eget kök. Här finns en klargörande och fördjupande faktadel om sköldkörtelsjukdom följt av enkla recept på vardagsmat, frukost, mellanmål, bröd och dryck, plus en veckomeny.  Berättelser från personer som blivit hjälpta av denna kost inspirerar och motiverar läsaren.

Förlag: Paleoteket

 

Portionen under tian: bra mat för dig, din plånbok och planeten

av Hanna Olvenmark, dietist

50 vegetariska recept – för hela året

Visserligen är januari över för den här gången – men den här kokboken har vi alla glädje av hela året. Hanna Olvenmark är dietist och hängiven snåljåp, och hon har en mission: att slå hål på myten om att hälsosam mat bara är till för dem som har tid, ork och framför allt pengar. I tre år har hon drivit den omåttligt populära bloggen Portionen under tian där hon visar på fördelarna med att leva snålt både för plånboken, miljön och kroppen.

I kokboken Portionen under tian bjuder hon på över 50 vegetariska recept där varje portion kostar max 10 kronor. Det blir även 300-kronorsveckor med tillhörande inköpslistor och recept, samt allmänna stay cheap-tips för både storhandlingen, jobblunchen och utemiddagen. Om en med ute menar ute i naturen.

Förlag: Ordfront

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Låt oss hjälpa till....: Kära medlemmar! Alla känner vi väl att vi önskar göra något för att hjälpa till i dessa Coronatider! Att tillsammans med andra kunna ge de mest utsatta lite glädje och hopp. Ett initiativ... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520