Alexandra Charles

Gå för hjärtat tillsammans med oss!

Den 2020-09-04 14:36

Kära medlemmar,

Vilken märklig tid vi lever i!

Mycket är tungt men annat är positivt.

Vi vet att vi går igenom en historisk epok, som länge kommer att leva i folks medvetande.

Idag hade vi möte fysiskt på kontoret med mina medarbetare. Det är ju en sådan glädje att kunna ses i verkliga livet igen! Digitala möten, kurser och webinarer är annars nu vår vardag på 1.6 miljonerklubben. Så stimulerande och härligt att kunna nå ut med våra budskap, information och inspiration till så många. Nu planerar vi för kommande säsong som innehåller många kulturmöten, författarträffar och även möten om viktiga ämnen som alltid. Att lära sig ny kunskap är ju viktigt och inte minst om det digitala så nu erbjuder vi kurser i samarbete med Medborgarskolan och hoppas utveckla detta samarbete.

Hösten nalkas och jag längtar efter långa skogspromenader, att kunna vara ute och njuta av alla färger och hägnad som naturen bjuder. Gå med du också i vår härliga hälsopromenad. Den 20 sep kl. 12.00 är det dags! Vi promenerar med eller utan hund! Alla steg, fötter och tassar räknas. Promenera där du är. Delta digitalt om du vill. Ta en bild och lägga upp i sociala medier med hashtag #16hälsopromenad

Vi sänder promenaden digitalt och senare på eftermiddagen bjuder vi in till ett webinar med inspirerande gäster, träning hemma och hälsoquizz. Finalen blir spännande då det är dags att kora årets hälsohjälte. Vem vill du ska bli årets hälsohjälte? Nomineringen är öppen på vår hemsida!

Vilken underbar söndag vi ska ha tillsammans! Så anmäl dig till vår hälsopromenad och ta del av vårt hälsowebinar den 20 september. Intäkterna går oavkortat till forskningen så låt oss gå för hjärtat, även om på distans så gör vi det tillsammans!

Webkram,

Alexandra

Kommentera

Låt oss hjälpa till....

Den 2020-04-20 08:05

Kära medlemmar!

Alla känner vi väl att vi önskar göra något för att hjälpa till i dessa Coronatider!

Att tillsammans med andra kunna ge de mest utsatta lite glädje och hopp.

Ett initiativ är att bjuda på sång och musik till äldrevården, boenden och olika hem.

Vi började i fredags med det initiativ som Linda Rapp med kollegor från Livat musikskola startat. De sjunger varje fredag kl. 15 utanför ett äldreboende och vi bidrar med en slant till de boendes livskvalitet, säkerhet och trygghet.

Jag tänker att vi kan hjälpa till med olika insatser som kan leda till bättre trygghet och trivsel för olika äldreboenden. Vi samlar in via vårt 90-konto Kvinnor o Hälsa och därefter förmedlar vi bidragen till utvalda boenden.

När man sen läser att utbildning av personal saknas i hemtjänsten och på äldreboenden, och vi nu ser arbetslösheten stiga i olika kommuner, är det nära tillhands att tänka – varför inte utöka och möjliggöra utbildning för arbetslösa från hotell o restaurang just hemtjänst och äldreboenden! Så som just nu på Sophiahemmet där det utbildas SAS personal för sjukvården.

Hur kan vi hjälpa till?

Hör av dig om du har konstruktiva förslag!

Vi skapar nya webinarier där alla kan vara med för att hålla kontakt med er kära medlemmar och även med alla som nu inser behovet mer än någonsin att satsa på förebyggande hälsa och livskvalitet!

För alla som är hemma extra mycket i dessa tider bjuder vi på hälsosamma aktiviteter på vår hemsida. Här kan man bl.a. gympa med Susan Lanefelt och prova yoga, meditation och andra må-bra aktiviteter med Annette Lefterow.

Den 22 april kl. 18.30 har vi ett webinarium om näring, muskler och motion. Den 4 maj är temat hur vi kan hantera vår oro som vi kan vända till något kreativt.

Det kommer mer...

Kommentera

Reflektioner kring vår nya vardag

Den 2020-03-28 12:32

Tänk så mycket positivt som växer fram trots alla problem kring Covert 19...

Människor visar omtanke och empati samt tar hand om varandra . Vi upptäcker att nu är det viktigaste att vi lyssnar på senaste rekommendationer från Folkhälsomyndigheten,och vi använder vårt sunda förnuft hur vi bäst tar hand om vår hälsa!

Tänk så fint att kunna ta del av webbaserade seminarier och träffa sakkunniga via nätet! Vi ordnar ju nu Webinarier och planerar även för entertainment, musik,  sång och samtal om livsstil. Våra experter börjar svara på frågor på vår hemsidan, om Corona eller andra aktuella ämnen.

Att vi kan vända denna oroliga tid till tid för eftertanke och även att bli mer kreativa. Det är väl fint.  Vi kommer ihåg att ringa varandra och vara mer varliga om varandra! Vi håller kontakten!

Skriv gärna ditt tips till oss om hur du bäst klarar din karantän eller din vardag!

info @1.6miljonerklubben.com

Webkram Alexandra

Kommentera

Kära medlemmar.

Den 2020-03-16 16:23

Livet är outgrundligt och oförutsägbart. Att ett nytt virus skulle påverka allas våra liv så omfattande, hade vi nog knappast kunna föreställa oss. Ingen vet hur länge den här oroliga tiden kommer att pågå. Det är viktigt att vi alla håller oss lugna och inte drabbas av panik. Genom att hjälpa och stödja varandra kommer vi självklart att klara av detta också!

Mars månad är ju vår hjärtmånad då många städer väljer att bjuda in till Woman in Red. Oturligt nog bröt coronaviruset ut mitt under Woman in Red. Vi har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och flyttat fram våra återstående Woman in Red evenemang cirka två månader. Många städer väljer att senarelägga sina Woman in Red  evenemang och andra genomför programmen som planerat. Seminariernas aktuella datum kommer fortlöpande att aktualiseras på vår webbsida, www.1.6miljonerklubben.com. 

Som komplement till våra seminarier kommer vi att ordna ”webinarier”, web-seminarier,   som innebär att du kan delta direkt via din dator. Under webinariet har du möjlighet att ställa frågor direkt och chatta med talarna.  Vårt nästa inplanerade webinarium är den 31 mars och handlar om munhälsa. Ett webinarium med professor Björn Klinge, övertandläkare, som tillsammans med  journalisten och författaren Pamela Andersson, har skrivit boken "Hälsan sitter i munnen". De informerar  om sambandet mellan tandstatus och olika sjukdomar.   Maryam Pourmousa, specialist på tandlossning, informerar om behandling av tandlossning och inflammation kring implantat. Du kan anmäla dig till webinariet på www.1.6miljonerklubben.com.

Om du har några frågor, hör gärna av dig, mejla eller ring! (Hoppas du kan överse med att det ibland är många som ringer.)

Tack för ditt engagemang!

Din tillgivna

Alexandra 

Kommentera

Ett mer jämlikt samhälle ger friskare kvinnor

Den 2020-03-07 14:45

Den 8 mars, firas Internationella Kvinnodagen över hela världen och glädjande nog även av många män.

Förra året var det 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige och nästa år är det 100 år sedan kvinnor fick rösta i det första riksdagsvalet. Vårt samhälle är fortfarande ojämlikt. Trots detta är vi lyckligt lottade jämfört med många andra länder, där jämlikheten borde ha kommit längre. Jag önskar att alla ojämlikheter kunde rättas till! Vi vill se lika lön för samma arbete! Jämlika pensioner och att obetalt arbete i hemmen uppskattas och värderas.

Vi valde mars till Woman in Reds månad för kvinnohjärtat, eftersom Internationella Kvinnodagen inträffar då.  Vi arbetar för en jämlik forskning och vård samt att genusperspektivet ska införas i alla sammanhang. Woman in Red kampanjen firas i 18 städer runtom i landet. Först ut är Helsingborg och Östersund den 8 mars på Internationella Kvinnodagen. Sedan följer Stockholm den 9 mars och därefter ytterligare 15 städer. Woman in Red avslutas i Malmö den 27 mars.  I år är det en fantastisk satsning av så många – med Hjärtat på rätta stället.

På måndag den 9 mars är vi på Oscars i Stockholm med en stjärnfylld galakväll. Då delar vi ut Stiftelsen Kvinnor & Hälsas forskningsstipendium på 300 000 kr till ny forskning. Stipendierna går till fyra unga stipendiater som forskar på kvinnohjärtat. Det blir en fantastisk afton med underhållning av Babben Larsson, Mark Levengood, Shirley Clamp, Maria & Robert Wells, Susan Lanefelt och mycket mer.

Läs mer om programmen i vår landsomfattande kampanj Woman in Reds i 18 städer på www.1.6miljonerklubben.com, Facebook och Instagram.

Ta hand om varandra!

Alexandra

Kommentera

LÅT HJÄRTAT VARA MED!

Den 2020-02-25 13:41

Så här års är halva landet på sportlov eller har varit.  Underbart för alla som nu har möjlighet att njuta av den snö som faktiskt kommer. Finns det något skönare än att vara ute i naturen – gärna på skidor. För mig är det numera bara ljuva minnen för med nedsatt syn pga glaukom, så får jag hålla mig till mina apostlahästar!

Många som reser oroar sig med rätta för Corona viruset, som kommer allt närmare, eftersom det nu florerar i Italien också. Det och klimatfrågan med översvämningar och ändrat klimat världen över, gör att vi blir medvetna om allt vi människor faktiskt har ställt till med. Genom en ändrad livsstil och genom att bli medvetna om de små, men ändå förändringar kan vi alla göra skillnad.

1,6 & 2,6 miljonerklubben har i år en fantastisk mars månad framför oss med vår landsomfattande kampanj Woman in Red för kvinnohjärtat i 18 städer. Låt hjärtat vara med! Passa på att boka  dina biljetter, gärna i sällskap med en vän, partner, familjemedlem. Woman in Red bjuder både på ny kunskap och inspiration och det är något som allas våra själar behöver. I Stockholm och Umeå är vi stolta att få möjlighet att dela ut Kvinnor & Hälsas stipendier till unga forskare, som du kan läsa mer om i vår nästa tidning.

Woman in Red bygger på mångas engagemang som föreläsare, artister modeller och alla våra volontärer. Jag vill även passa på att tacka alla våra ambassadörer och kontaktkvinnor runtom i landet, som gör ett fantastiskt arbete.

Visst är det fantastiskt med all denna kvinnokraft! Alla är välkomna att delta i Woman in Red,  från 18 år och uppåt, män och kvinnor.  Kvinnohjärtat angår oss alla!

VÄLKOMMEN!

Alexandra

 

Kommentera

NU KOMMER LJUSET

Den 2020-01-31 13:03

Tänk så fantastiskt det är med våra ambassadörer runt om i landet!

Irene Eliasson i Karlstad tog ett nytt initiativ och ordnade en helg i sitt landskap Värmland. I Sunne på Selma Spa! Vi kommer att vara 115 personer från 1,6 miljonerklubben. Helt underbart!

Ni kommer att få se härliga bilder därifrån som vi gärna delar med oss till er.

Sedan  årsskiftet arbetar vi med att förbereda vår viktiga kampanj för kvinnohjärtat, Woman in Red i 18 städer!

Tänk så bra det går när man tar några extra steg och varför inte danssteg! Professor Mai-Lis Hellenius kommer till Woman in Red i Stockholm och talar om vardagsmotion. Ta gärna trapporna i stället för hissen! Och gör minst  en "Kiruna" om dagen!

Vår fina receptsamling Minnenas Mat, som säljs till förmån för alzheimer forskning, är mycket uppskattad.

Du kan köpa den genom oss, i vår webbshop.

Vårt första webinar kommer den 26 feb . Du behöver bara sitta vid en dator kl 1830.

Vi skickar mer information till dig per mail.

Nu börjar äntligen ljuset att komma tillbaka. Det känns underbart!.Dagarna blir längre.

Vi ses snart!

 Alexandra

Kommentera

Den 2020-01-12 16:35

Kära medlemmar och andra.

Jag börjar det nya året på Barbados tillsammans med en grupp medlemmar från 1,6 miljonerklubben. Här njuter vi av underbara bad i  Karibiska havet. Promenader utmed de vita  stränderna i den mjuka korallsanden som skimrar i rosa.   Igår var vi på en underbar blomsterutställning med konsert som avslutades med en härlig middag vid havet.  Vi njuter av bad och ett ljuvligt klimat och håller oss i form med vattengympa, powerwalks och lite yoga.

Det är här och nu vi kan ladda våra batterier och planera inför året 2020.

Under mars månad arrangeras Woman in Red runtom i landet. Dessutom planeras många andra intressanta seminarier, Mental Health seminarier  m m för att nämna några av våra planer.

Ge gärna bort receptsamlingen Minnenas Mat till dina vänner och till dig själv förstås, om du inte har den.. Pengarna går till Alzheimer forskning.

Ta hand om varandra och tänk varje kväll på tre positiva saker innan du somnar.

Försök leva i nuet.

Alexandra

Kommentera

Jag vill tacka er för året som gått!

Den 2019-12-31 12:14

Kära läsare!

Jag vill tacka er för året som gått, alla nya insikter, ny kunskap, nya intryck och fina minnen från möten med både nya och gamla kontakter, medlemmar och samarbetspartners. Ett nytt år står för dörren! Ett nytt decennium till och med! Det är en tid av förhoppningar och löften och allt blir lite lättare med ljuset som sakta återvänder.

Fototavla Vinterlandskap av Jan-Peter Lahall.

Vi planerar för det nya årets seminarier och andra program, givetvis vår årliga hjärtkampanj "Women in Red" i mars i 17 städer runt om i landet. I mitten på december lanserade vi receptsamlingen Minnenas Mat med kända personers recept och kända fotografers bilder. Den säljer vi till förmån för forskning på alzheimer och ni beställer den på vår hemsida.

Sjukdomen påverkar även anhöriga och mer kunskap behövs. Förhoppningsvis kommer bromsmedicin finnas inom en nära framtid. Ge bort Minnenas Mat i present så stödjer du oss i denna viktiga fråga. Vi samlar ju in pengar som sedan går till Kvinnor & Hälsa, den 90-konto stiftelse vi driver som delar ut forskningsstipendier. TACK till er alla som ger stöd genom lotterier, köp av pins och armband eller gåvor! Nyligen fick vi en donation av en kvinna vars mor hade gått bort i cancer som är öronmärkt för cancerforskning. Vår livsstil är så oerhört viktig för hela människan mår och vi börjar året med en inspirationshelg på Selma Spa i Sunne. Såväl medlemmar som spontanister är välkomna! Kontakta Selma Spa direkt och boka in dig. Maj Lis Hellenius, livsstilsprofessorn och professorn Tommy Cederholm håller inspirerande och intressanta föredrag för oss och wellness-experten Annette Lefterow inspirerar oss och får oss mjuka med allt som påverkar vår livsstil.

Som värmande balsam för själen på härliga Selma Spa i Sunne.

HÄR hittar ni Selma Spa. 

Mer info om helgen den 1-2:a februari då vi åker dit på vår hemsida. Runt om i landet i de städer där våra ambassadörer finns planeras nya program och aktiviteter. Vilka eldsjälar det finns! Men för dig som inte har tid att engagera dig kan man bara vara medlem och ta emot information och inspiration som 1,6 sprider. Vi vill ju förbättra vår livskvalitet baserad på den goda hälsan. Som opinionsbildare vill vi värna om en jämställd forskning och vård. Ja, jämställdhet bör genomsyra allt i samhället, lönesättning, försäkringar och pensioner inte sant! Vi vill samverka och samarbeta med alla som har liknande målsättning och värdegrund, att förbättra villkoren för kvinnor i alla åldrar.

Kultur är ett livselexir så vi uppmuntrar samarbeten med kulturproducenter av alla de slag. Hör av er till vår info-mail med förslag på möjliga samarbeten och erbjudanden till våra medlemmar. Min synnedsättning medför begränsning, förstås, men med assistans och hjälpmedel kan jag ändå fungera och njuta av livet. Jag vill tacka för att er support, och ett särskilt tack till er ambassadörer för ert engagemang! Vår medicinska expertgrupp och våra volontärer på alla plan är verkligen värda att hyllas!

Allt gott inför 2020 önskar jag er och hoppas ni får ett riktigt fint och innehållsrikt år!

Vänligen Alexandra

 

 

Kommentera

Kära läsare

Den 2019-12-06 15:28

Det har varit en  innehållsrik fantastisk höst! Just nu lanserar vi vår receptsamling Minnenas Mat till förmån för Alzheimerforskning. Minnenas Mat kan beställas via vår webbshop eller köpas på NK.

Nyligen såg jag en artikel i Läkartidningen (4 dec) som jag gärna vill dela med mig av:

Genusmedicinsk kompetens måste säkerställas i nya läkarutbildningen.

Just nu pågår arbetet med att fastställa kursplaner för den nya sexåriga läkarutbildningen. Att läkare kan tillämpa ett genusperspektiv i forskning, behandling och bemötande är essentiellt för att säkerställa en rättvis och jämställd vård. Forskning visar på behovet av att granska och förstå vården ur ett genusperspektiv. Forskning har  traditionellt utförts mest på män och därför behövs mer forskning med ett genusmedicinskt perspektiv:

  • Kvinnor får idag sämre tillgång till ny dialysteknik och får vänta längre på diagnos på hjärtrytmrubbning
  • Män behandlas i högre utsträckning, enligt nationella riktlinjer för hjärt-kärlsjukdom, 75 procent av patienter med sviktpacemaker är män trots att behovet är lika stort hos bägge könen.Förvånansvärt nog nämns inte kön eller genus i de nationella målen för läkarexamen. Det är enbart Umeå och Göteborg som nämner genus. Vid Linköpings universitet och Karolinska Institutet  saknas genus bland de nationella målen helt eller har ersatts med svepande formuleringar. Genusmedicin är inte en åsiktsfråga utan en kunskapsfråga och detta måste återspeglas i läkarutbildningen. Undervisningen behöver kvalitetssäkras och följas upp.

1,6 & 2,6 miljonerklubben har kommit långt, men ännu är det mycket kvar att göra. Hur kan man lägga ner genusmedicin när hela världen satsar på genus?  Låt oss uppmana dem som är i beslutande ställning, att satsa på att behålla Centrum för Genusmedicin! Hur kan man komma på att lägga ned Centrum för Genusmedicin! Alla i den medicinska forskarvärlden känner till betydelsen av just genus.

Glad advent!

Alexandra

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Gå för hjärtat tillsammans med oss!: Kära medlemmar, Vilken märklig tid vi lever i! Mycket är tungt men annat är positivt. Vi vet att vi går igenom en historisk epok, som länge kommer att leva i folks medvetande. Idag... Läs mer »

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Långvarig covid-19, kan vi prata om det?: "Vad som är jobbigt är allas synpunkter, ungefär som om man har fått en allvarlig könssjukdom", viskar en hemlig källa.  "Du har nog sen covid", sa sköterskan i tältet och skickade hem mig.... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com