Alexandra Charles

Sommar - Sol och snart semester!

Den 2019-07-01 15:44

Först ska vi vara i Almedalen där vi, 1.6 & 2,6 miljonerklubben finns i vår monter hela veckan och träffar människor från hela landet. Här sker många spännande möten :)

Under Almedalsveckan arrangerar vi  två seminarier. Den 1 juli tar vi upp psykisk ohälsa i samarbete med Psykiatrifonden. Psykisk ohälsa,  om varför kvinnor dricker mer , blir spelberoende och utmattade. Ja , alla känner någon som är drabbad och vi vill hitta lösningar, få bort det stigma som råder kring att exempelvis ha ångest.

Den 2 juli har vi ett seminarium om hur mer kunskap om Sverige hjälper utrikesfödda kvinnor med barn att förbättra sin  psykiska hälsa. Professor Solvig presenterar ett lyckat forskningsprojekt med nyanlända utrikesfödda kvinnor med barn som deltagit i kunskapsträffar. Träffarna arrangeras på nio orter runtom i landet med hjälp av våra fantastiska volontärer. Utrikesfödda kvinnor med barn är i stort behov av att få stöd och hitta in i vårt samhälle, vården och förstå den svenska kulturen.

 

Ja , ibland är det svårt att förstå varför inte de mänskliga rättigheter måste få komma först och det pekuniära sen. Jag vill fortsätta att arbeta för människors lika värde.

Efter Gotland väntar semester men boka gärna redan nu in några av våra kommande program i din kalender!

Hälsodagen,  den 8 september vid Sjöhistoriska på Gärdet i Stockholm som blir en inspirerande dag med  "Gå för Hjärtat- promenad", dans, gympa , yoga och Hälsopriset ska delas ut. Dessutom har vi barnaktiviteter, Skansen kommer på besök, våra medicinska experter finns på plats för att svara på frågor, utställare, café, och mycket mer. Alla kan vara med. Gratis!

Mental Health Evening den 7 oktober på Södra Teatern med bland andra Anders Hansen och Lill Lindfors.

Njut av att vara ute och koppla av, stäng av mobilen och anta Utemaningen - fri tid behöver vi alla!

Alexandra

Kommentera

Sommaren närmar sig

Den 2019-06-18 16:31

Vid en festlig, traditionsenlig ceremoni på Skansen den 6 juni, på Sveriges Nationaldag, fick 1,6 & 2,6 miljonerklubben motta en fana från Hans Majestät Kung Carl XVI Gustafs hand. Vi är förstås stolta och glada över att få motta denna fana för vårt arbete för kvinnors hälsa och för ökat genusperspektiv inom forskning och på läkarutbildningen. Vid ceremonin representerades 1,6 & 2,6 miljonerklubben av fyra kvinnor; vår goodwillambassadör Lill Lindfors, styrelseledamot Marianne Östlund, överläkare Marjut Sohlman och Titti Kerr Axelsson.

Under Järvaveckan i Stockholm deltog vi i vår ”Speakers Corner”. Där kunde publiken lyssna till våra experter, exempelvis Zina Alhilali, Gabriella Svanberg, Ami Hommel, Khadra Seerar Westerberg, Solvig Ekblad och många fler. Vi hade olika program varje dag med bl a vårt viktiga projekt för utrikesfödda kvinnor med barn, psykisk ohälsa, juridik och betydelsen av att vaccinera sig mot TBE. Jill Taube lärde oss att må bra med dans efter härliga rytmer. Vårt tält "Speakers Corner" uppskattades och gav oss många nya kontakter och inspiration. Vi fick många nya medlemmar. Tack till alla som hade möjlighet att komma och hjälpa oss, inte minst vår projektledare Anna.

Under två dagar konfererade vi med våra kontaktkvinnor och ambassadörer från hela landet .Vi träffades på Birka Konferens, där vi lyssnade på vår stipendiat Carina Carnlöf, och inspirerades av Roberta Ottilia med kampanjen "Ut i det fria" med mer rörelse ute i naturen. Hon talade om att stänga av, koppla bort telefon, dator och bara vara. Efter konferensen åkte de som ville på en kortare kryssning. Vi umgicks och diskuterade 1,6 & 2,6 miljonerklubbens framtid.  Dag 2 såg vi Paula Ternströms film om 100 år av demokrati. En film som väckte många tankar som innebar fler diskussioner. Nöjda och glada, fyllda av idéer och tankar gled vi sedan in i Stockholms hamn igen.

Nu ser vi fram mot Almedalsveckan där vi finns på plats i ett eget tält hela veckan. Dessutom håller vi i  två intressanta seminarier den 1 och 2 juli som handlar om psykisk ohälsa. Hjärtgolfen pågår för fullt runtom i landet och i september kommer vi säkert att ses under Hälsodagen.

Vilken kraft kvinnor har!  Vilka fantastiska kvinnor vi har glädjen att arbeta med för Kvinnors Hälsa!

Glad Midsommar och tack för vårterminen!

Nu väntar sommar och  avkoppling. Vi ses igen i slutet av sommaren!

Alexandra

Kommentera

Logga ut i det fria

Den 2019-06-04 13:45

Nu när naturen är som vackrast vill vi gärna vistas utomhus! Vi mår bättre och de flesta av oss skulle vilja spendera mer tid utomhus än de gör. Utmaningen #loggautidetfria är ett gemensamt initiativ mellan oss, Pfizer och Orienteringsförbundet. Vi vill uppmuntra alla att vara aktiva utomhus och koppla av digitalt. Alla behöver gå offline innan vi går ut! Det är det utmaningen #loggautidetfria handlar om. Naturen aktiverar vårt ”lugn- och ro system” och får oss att må bra och är en av våra bästa källor till avkoppling.

Genomsnittspersonen lägger cirka 60 dygn per år på att scrolla i sin telefon och tittar på mobilen cirka 150 gånger per dag. Att ständigt vara tillgänglig och online påverkar oss – även när vi är utomhus.

Jag vill uppmana alla att koppla av digitalt och njuta av naturen. Att vara utomhus oftare och vara mer närvarande i stunden, är ett enkelt sätt att påverka din hälsa positivt. Vill du anta utmaningen? Gå offline innan du går ut i naturen och #loggautidetfria.

Alexandra

Kommentera

Gör din röst hörd

Den 2019-05-21 12:34

Vi kvinnor i alla åldrar måste göra våra röster hörda och uttrycka våra åsikter.  Vad du röstar på kan naturligtvis variera, men det är viktigt att du deltar i Europavalet och inte är passiv nu när så mycket står på spel.

Många har ofta så mycket runtomkring sig och tror att det inte spelar så stor roll vad de tycker i valet.  Men plötsligt vaknar vi upp och ser att den jämlikhet vi arbetat så hårt och länge för, är på väg att minska.

Din röst är viktig, tänk på hur du vill ha din framtid och hur framtiden ska se ut för våra barn och barnbarn. Visst utgår jag från att alla är snälla och vill väl, men de nya strömningarna som drar genom Europa, skrämmer mig. Jag känner mig tryggare när kvinnor finns med och kan påverka besluten.

Tänk att unga kvinnor som Malala (22 år) och Greta (16 år) kan påverka så många med sina budskap. Det ger hopp!

Alexandra

Kommentera

Inspirerande vårtecken

Den 2019-05-02 10:08

Nu ser vi vårtecken på stan. Inte bara blommor utan även studentmössor som dyker upp med glada, förväntansfulla unga studenter. Ett annat vårtecken är Gröna Lund i Stockholm, som har öppnat för säsongen. Vi var där med fyra barnbarn. Jag åkte bara i Kärlekstunnel. Den nya Snake såg häftig ut men är ingenting för mig och de allra yngsta.

Våra härliga wellnesskryssningar  blev mycket uppskattade. I Helsingborg hade vi en  KulTura, där alla fick chansen att ”tura” med Björn Ranelid och många andra.  Björn Ranelid ringde mig efteråt och tackade för att han hade fått delta! Björn med fru och hund var så nöjda över all uppskattning. 60 plus mässan i Hudiksvall blev också en succé. Vi var där och Paula Ternström, ambassadör för 1,6& 2,6 miljonerklubben, talade om hälsa och visade Bollywood dansens magiska kraft. Det var första gången vi var i Hudiksvall och intresset var mycket stort, så dit kommer vi snart igen.

Den 11 maj är det säsongstart för den årliga Hjärtgolfen, som är en rikstäckande golftävling för tjejer och kvinnor där det både spelas för den egna hälsan och andras. I år kommer Hjärtgolfen att spelas på 14 golfbanor runtom i landet inkl finalspel på Ekerum GK. Vinnarna får åka till Santa Ponsa på Mallorca i september och spela i Princess Birgitta Golf Tournament tillsammans med golfspelare från hela världen. Som tidigare år finns det ett stort intresse att delta, så anmäl dig gärna till respektive golfbana. Det finns platser kvar! Jag hoppas vi ses där!

Våren innebär även många mässor. Den 7 maj är det seniormässa i Kungsträdgården, Stockholm, där vi deltar. Du får gärna tipsa oss gärna om mässor i din stad där vi kan medverka!

Den 20 maj arrangerar vi ett klimakterieseminarium i Göteborg.

Den 12-16 juni pågår Järva veckan i Stockholm. Vi har en monter och ett spännande program med aktiviteter hela veckan. Kom gärna dit och hälsa på oss!

Och i sommar deltar vi under Almedalsveckan med två seminarier och monter.

Just nu förbereder vi vår nästa tidning som kommer ut i mitten av juni. Dessutom arbetar vi med en annan nyhet, nämligen vår nya kalender 2020, som blir en receptkalender.  Olika artister kommer att ge oss härliga tips och recept på sina favoriträtter.

Oavsett vad ”fake news” påstår så är mina hjältar denna säsong David Attenborough, 92 år, och Greta Thunberg, 16 år, som har satt fokus på klimatfrågan. Det är dags för oss att tänka på vad vi kan göra för klimatet – både globalt och hemma. Tipsa oss gärna! Berätta om bra initiativ för klimatet i din hemkommun. Skicka informationen till info@1.6miljonerklubben.com.

Passa på att gå ut i naturen och njut av våren!

Alexandra

Kommentera

Jag vill önska er alla en riktigt glad påsk!

Den 2019-04-16 15:11

Vilken fantastisk Woman in Red vi har haft i mars - april på 21 olika orter runtom i landet. Jag har haft förmånen att delta på sex av våra strålande och fantastiska events, som våra underbara kontaktkvinnor i landet har arrangerat.

Woman in Red har nått ut i mer än 100 olika artiklar i print och digitalt, TV reportage, radioinslag, bloggar och vi har dessutom haft cirka 4 000 besökare på våra events runtom i landet. Succé!  Så jag hoppas att vårt budskap om betydelsen av kvinnors hälsa och den medicinska forskningen på kvinnohjärtat har fått en stor spridning i landet.

Nu är det snart påsk och vi laddar för en innehållsrik vår och sommar. I april har vi en wellnesskryssning ombord på M/S Birka och i Helsingborg kan du ”tura” med KulTura där  Björn Ranelid deltar. I juni deltar vi under politikerveckan i Järva med jämlik vård, jämlik hälsa och ett jämlikare samhälle för ALLA.  Den 20 maj arrangerar vi ett klimakterie-seminarium i Göteborg. Ett annat intressant projekt som pågår i nio städer runtom i landet,  handlar om barn till nyanlända kvinnor i Sverige.  Projektet leds av professor Solvig Ekblad från vår medicinska expertgrupp, tillsammans med 1,6 & 2,6 miljonerklubben och med medel från Folkhälsomyndigheten.

Den 30 juni – 7 juli pågår Almedalsveckan där vi deltar med monter och två seminarier – ett  seminarium om psykisk ohälsa och spelberoende samt ett om den psykiska ohälsan för många nyanlända kvinnor med barn.

Vår bok ”Kvinnor & Hälsa – så mycket bättre ” uppskattas och säljer så bra! Köp gärna boken på våra seminarier, mässor och events eller direkt av oss. Boken om kvinnors hälsa är en liten uppslagsbok om kvinnors hälsa som är bra att ha – för visst har kvinnors hälsa blivit bättre !

Njut av våren och det ljuvliga som naturen ger oss. Det är i naturen vi mår som allra bäst. Här kan vi frigöra oss från stress. Naturen är en ständig källa för återhämtning. Passa på att unna Dig lite skön tid under helgerna!

Glad Påsk !

Alexandra

 

Kommentera

Woman in Red blev en succé i hela landet!

Den 2019-04-02 11:17

Nu när våren börjar kännas och ljuset har återvänt, är snart WOMAN IN RED tillända, i år.

Vilken succé det har varit!Jag fick ett samtal från Luleås kontaktkvinna Marianne Blomqvist, som glädjestrålande berättade att allt hade fungerat bra och att två kvinnliga  guldmedaljörer från Luleå Hockey hade gått mannekäng i modevisningen.

Själv besökte jag sju städer inklusive Stockholm. Vilken härlig upplevelse det var med våra hjärtföreläsningar som hade en så stor  framgång. Våra medlemmar runtom i landet vill veta mer, lära, förstå och naturligtvis få tips på hur man kan förebygga hjärt-kärl sjukdomar för sig själv eller någon anhörig.  Att blanda information, inspiration och glädje är ju receptet på ett framgångsrikt Woman in Red.  Vi är så tacksamma för alla kardiologer, stipendiater och artister som har bidragit till den fina stämningen och glädjen runtom i landet. Försäljningen av våra pins, armband och lotterier har gett oss pengar till insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa för mer forskning på kvinnohjärtat. Tack till alla som bidrar med tid och engagemang!

Nu inväntar vi kampanjen om Mental Health # Alla Känner någon. Det blir en serie seminarier och program om psykisk hälsa, som vi kallar för Mental Health Evenings. Den 10 april fokuserar vi på de ungas psykiska ohälsa.

Njut av ljuset och den spirande våren!

Alexandra

Kommentera

Ett mer jämlikt samhälle ger friskare kvinnor

Den 2019-03-08 09:26

I december 1918 röstade riksdagen igenom att kvinnor från 21 års ålder skulle ha rösträtt. Beslutet innebar att kvinnor fick rösta i kommunalvalet 1919 och i riksdagsvalet 1921.  Det är cirka hundra år sedan! Så länge vi har en ojämlik värld behövs den internationella kvinnodagen och vi har möjlighet att fira KVINNAN!

Vårt samhälle är fortfarande ojämlikt, där kvinnan tar det största ansvaret för hem, barn och hushåll - det obetalda arbetet. Trots detta är vi lyckligt lottade jämfört med många andra länder, där jämlikheten borde ha kommit längre. Först när vi uppnår en jämlik representation på alla plan - i alla styrande organ privata såväl som offentliga, styrelser, politiska sammanhang, regeringar, ledningsgrupper, bolagsstyrelser – då först kan vi få ett mindre stressat och bättre fungerande samhälle.

Kvinnans erfarenheter, åsikter, kunskap, och emotioner skiljer sig ofta från mannens. Men både kvinnans och mannens åsikter och visioner måste finnas med och genomsyra vårt samhälle över hela linjen - vård , skola , omsorg och infrastruktur.

Vi har så mycket gemensamt och behöver varandra!

Låt oss öka kunskapen om vad jämlikhet kan ge! Mer harmoni och friskare kvinnor, som inte dignar under allt för stora åtaganden, ansvar och plikter.

Alexandra

Kommentera

Frossa i musik för en bättre hälsa

Den 2019-02-27 10:03

I år är det ett speciellt år!  När vi blickar tillbaka på de 20 år vi vuxit för kvinnors hälsa, känns det så rätt att satsa på hälsa och wellness.  Vi har varit med om att förbättra kunskapen om att kvinnors hälsa och jämlik vård är viktig. En förutsättning för ett fungerande samhälle är att genusskillnaderna blir avgörande i den medicinska forskningen.

Kultur är en hälsobringande faktor, som t o m kan hålla demens på avstånd. Så frossa gärna i musik, teater, film, dans och konst! Kungen av Atlantis, är en fantastiskt gripande och rolig, samtida, viktig film, som har premiär den 1 mars.  Den kommer att visas runtom i landet. Skådespelarna Philip Zandén och Simon Settergren, spelar far och son, och de är även manusförfattare och producenter. Happy Jankell och Catarina Ewerlöf, spelar mor och dotter - mer än så vill jag inte avslöja, men se den!

Nu går vi in i mars, ljuset börjar återvända och vi ser fram emot 21 Woman in Red program, runtom i landet! Vilket rekord! Att hjärtat är friskt, vitalt och klappar på som det ska, är ju vitalt för oss alla. Så följ med till närmaste Woman in Red program, där vi blandar vetenskapliga fakta och de senaste forskningsrönen om kvinnohjärtat, med lättsammare kultur. Vi sprider information, inspiration och glädje. Vi är stolta över att varje år kunna dela ut stipendier till forskning på kvinnors hälsa. Den 11 mars delar vi ut fem stipendier på Oscars i Stockholm. Så bra man mår när man kan känna sig stolt över att göra gott. Tack, alla som bidrar, genom att köpa pins, lotter, eller skänka bidrag till vår Insamlingsstiftelse Kvinnor & Hälsa.- med 90 konto.

Nu ser jag fram emot en härlig vår!

Alexandra

Kommentera

Den 2019-02-12 16:11

#ALLA KÄNNER NÅGON

Psykisk ohälsa kan ha många olika ansikten -  stress, utbrändhet, ångest, depression.Tillsammans med Psykiatrifonden vill vi uppmärksamma psykisk hälsa. Vi hade nyligen ett mycket uppskattat seminarium om Mental Health, som filmades och finns nu att ladda ner från  vår webbsida. Du som inte kunde närvara och är intresserad av ämnet, kan se den direkt, se Livesändning, Mental Health.

Mars är vår hjärtmånad

Vi arbetar  brett med kvinnors hälsa och inspireras  av våra medicinska experter med bland andra Karin Schenck-Gustafsson, Cecilia Linde och  Mai Lis Hellenius. Dessa experter kommer att medverka på Woman in Red den 11 mars på Oscars i Stockholm. I år kommer Woman in Red kampanjen till rekordmånga orter runtom i landet, 21 orter. Så boka in dig så fort du kan!

”70 är det nya 50”

En man som gjort mycket för folkhälsan är professor Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och medicinsk forskare specialiserad på äldre personers mentala hälsa. Hans uttryck ”70 är det nya 50” uttalade han med anledning av att 70 åringar är fysiskt och intellektuellt som 50 åringar idag, jämfört med tidigare. Ingmar Skoogs tips för ett friskt och långt liv är bland annat att regelbundet kontrollera sitt blodtryck och kolesterolvärde.För högt blodtryck och höga kolesterolvärden kan innebära många riskfaktorer för hjärnsjukdomar, kärlsjukdomar och demenssjukdomar. Idag har genomsnittblodtrycket på 70 åringar gått ner sedan 1970-talet. Det beror delvis på att fler får behandling med olika läkemedel, men även livsstilsförändringar som att motionera mer, äta nyttigare och röka mindre. Det viktigaste när man blir äldre är att vara frisk naturligtvis, då kan man göra precis det man vill – och det gör jag :)

 

ALEXANDRA

Kommentarer

Sofie skrev 2019-03-08 15:56:

Jag tycker det är jättebra att ni lyfter denna viktiga fråga. Psykisk ohälsa behöver bli en sak som känns naturlig att prata om!
https://nissabo.se/

Karl skrev 2019-09-03 10:54:

Finns också www.suicidezero.se som gör mycket bra saker för att minska stigmat kring psykisk ohälsa.

Kommentera

« Visa 10 nyare blogginläggVisa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

NU KOMMER LJUSET: Tänk så fantastiskt det är med våra ambassadörer runt om i landet! Irene Eliasson i Karlstad tog ett nytt initiativ och ordnade en helg i sitt landskap Värmland. I Sunne på Selma Spa! Vi... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com