Neurologiska sjukdomar nonchaleras

Hur ska det gå om några år när en stor mängd neurologer kommer att pensioneras, 70% av Sveriges neurologer är över 55 år – men väldigt få nya väntas in?  Redan nu har Sverige extremt lite neurologer jämfört med andra länder i Europa. Vi har lägst antal i Skandinavien.

Idag finns bara 271 neurologer i Sverige, fördelade över landet. Omkring 40.000 svenskar insjuknar årligen i neurologiska sjukdomar, enligt beräkningar gjorda av Neurologiskt handikappades förbund. Det rör sig om sjukdomar som stroke, epilepsi, parkinsons eller MS. Ett rimligt antal neurologer  är 30 per miljon invånare, anser neurologiskt handikappades förbund som kräver minst 300 nya neurologer.

I går fanns 300 tomma läkarrockar utanför riksdagshuset för att åskådliggöra denna akuta brist och samtidigt nonchalans mot alla människor med någon neurologisk sjukdom. Det skapar oro hos patienterna som får vänta länge på att träffa sin neurolog, och dessutom träffa denne väldigt sällan. De får inte den vård de har rätt till, det är inte acceptabelt!

 

 

Kommentarer