Säsong 2 av Alexandras Hörna!

Se säsong 2 av Alexandras Hörna, en liten minitalkshow på Youtube om kvinnors hälsa. Häng med när Alexandra Charles eller någon av våra ambassadörer intervjuar och diskuterar med välkända experter, skådespelare, artister och författare! 

Prenumerera på vår Youtube-kanal så får du notiser när nytt material ligger uppe. Förutom vår programserie så ligger det även små filmer från våra seminarier, Woman in Red och wellnessövningar med Annette Lefterow.

De åtta avsnitten i säsong ett hittar du här!

 

Nytt avsnitt

Alexandras Hörna med Anders Hansen, överläkare i psykiatri, författare

Hjärnforskning har visat att motion och konditionsträning är betydelsefullt för hjärnan. Anders Hansen, författare till boken Hjärnstark, berättar vad aktivitet kan göra för hjärnan. Forskning visar att vi behöver motionera ca 30 minuter om dagen. Hjärnan räknar varje steg vi tar.  Risken för sjukdomar minskar. Det absolut bästa är fysisk aktivitet som höjer pulsen tre gånger per vecka under ca 30 minuter per gång. Då påverkas koncentrationen, minnet, kreativiteten och vår stresstålighet.

Hjärnan är föränderlig, inte bara hos barn utan även hos vuxna. Nya hjärnceller bildas ständigt. Det finns få saker som är så viktiga för hjärnan som fysisk aktivitet. Du tänker snabbare och blir bättre på att lösa problem.  Fysisk aktivitet verkar öka din intelligens. Forskningen visar att minnesträning inte ens kommer i närheten av att ge hjärnan samma positiva påverkan som regelbunden fysisk aktivitet. Hjärnan är det organ som stärks allra mest av att vi rör på oss. Fysisk aktivitet bättre är bättre för hjärnan än medicin. 

Det är aldrig för sent att börja träna.  Fysisk aktivitet kan fungera som en bromsmedicin vid kognitiv nedsättning, glömska. Motion är även bra för inlärningsförmågan och därför är skolgymnastik bra för inlärningen av matematik och svenska. Förutom fysisk aktiviteter är det viktigt att delta i föreningar exempelvis  har 1,6 & 2,6 miljonerklubben många sociala plattformar där vi talar om hälsa.

 

Alexandras Hörna med Moa Gürbüzer, grundare av MRG Wines

Moa Gürbüzer är socionom och har länge arbetat med kvinnojourfrågor. Det är då hon har sett hur alkohol kan orsaka enorma problem för familjen. Moa vill få oss att ändra våra vanor! Vin och öl har idag blivit en sällskapsdryck. Det finns många alternativ och vi måste alla ta vårt ansvar både för oss själva och för omgivningen.

Detta gjorde att Moa kontaktade den svenske champagnekännaren och författaren Richard Juhlin. Gemensamt har de tagit fram Richard Juhlins alkoholfria champagne, som har blivit mycket populärt, både bland kännare och allmänhet. Det är en champagne av högsta kvalitet.

Betydelsen av att kunna bjuda på goda alkoholfria alternativ är oerhört viktigt, säger Moa. Därför önskar hon och vi på 1,6&2,6 miljonerklubben att alla i framtiden ska ställa frågan "med eller utan" när vin eller öl serveras dvs. med eller utan alkohol - på samma sätt som du får frågan om dina gäster vill ha "med eller utan" mjölk i kaffet.

 

Alexandras Ho¨rna med Dramatenska°despelaren
Jan Waldekranz och med Eva Eriksson.

Kan scenkonst betraktas som hälsofrämjande och bidra till social hållbarhet?
I vinter sker ett forskningssamarbete mellan Dramaten och Karolinska Institutet. Läs mer här och ta del av våra erbjudanden att gå på päjsen.

 

Alexandras Hörna med Solvig Ekblad, leg psykolog och professor och Sigríður Baldursdóttir social antropolog vid Islands universitet I Reykjavik.

Solvig och Sigríður driver 1,6 miljonerklubbens hälsoprojekt
som inkluderar både fysisk och psykisk hälsa bland nyanlända utrikesfödda kvinnor.
Under 2012-2014 deltog organisaitonen i att implementera en livsstilskurs för nyanlända med medel från EU. Sedan slutet av 2016 har 1,6 miljonerklubbens s k Må Bra Caféer för nyanlända kvinnor i Kalmar, Stockholm, Uppsala och Visby. I Göteborg har en integrationsmässa anordnats. I Malmö en hälsomässa. Målet med projektet som finansierades av Folkhälsomyndigheten, var att genom intervjuer förstå vilka behov nyanlända kvinnor och deras barn har för att förbättra deras psykiska hälsa. Resultatet sammanfattas i en handbok som 1,6 miljonerklubben kan använda för att organisera cirkelträffar med nyanlända kvinnor. Det handlar bland annat om rättigheter och skyldigheter, social hållbarhet och förändrade familjeroller, uppfostringsmetoder, den kvinnliga kroppen, reproduktiv hälsa och sjukvård. Slutligen kost, motion och friskvård.

Smärta i kroppen, dåligt sömn och depression kan bero på psykiska ohälsa. Vi vänder oss till kvinnor som ofta är navet i familjen, som sprider informationen vidare till släkt och vänner. Om kvinnorna mår bra – mår ofta resten av familjen bra. Därför är det viktigt att ge dem hälsokunskap, hjälpa och stötta dem i deras nya land. 

 

Alexandras Hörna med Martin Schalling,
Professor i Medicinsk Genetik


Alexandra möter Psykiatriförbundets ordförande Martin Schalling.
Martin forskar bland annat på genetik och arv och hur detta påverkar oss.
Hur kommer det sig att vi bränner ut oss allt mer, att stressen verkar ta över och att fler mår dåligt? Men trots mörka nyheter om att psykisk ohälsa brer ut sig inger Martin oss hopp om framtiden! Det ser inte alltför mörkt ut och bland annat ger Martin oss sina bästa råd och tips för hur du kan upptäcka viktiga symtom i tid.

 

Alexandras Hörna med Mattias Lorentzon, professor och överläkare i geriatrik

Varannan kvinna över 50 år drabbas av benskörhet. Osteoporos är en tyst sjukdom dvs det är först när vi får en fraktur som vi i bästa fall undersöker vår bentäthet. Benskörheten kan vara ärftligt, men den kan också bero på rökning. Varje år sker mer än 70 000 frakturer till följd av benskörhet. Osteoporos kostar det svenska samhället cirka 13 miljarder kronor per år. Därför är det viktigt att sjukvården följer upp de bensköra för att stärka skelettet. Det blir en liten investering som ger mycket tillbaka.

 

Alexandras Hörna med Johanna Adami, rektor på Sofiahemmets Högskola

 

Detta avsnitt handlar om hur man skulle kunna förbättra arbetssituationen för sjuksköterskor och undersköterskor i sitt dagliga arbete. Vad kan vi göra åt bristen på kompetens? Finns det resurser? Matchar det praktiska och teoretiska kompetensen behoven? Hur kan vi utveckla ledarskap och samverkan inom vården?  Detta och många fler frågor får du svar på om du tittar på detta avsnitt av Alexandras hörna med Johanna Adami. 

 

Alexandras Hörna med Helena Bergström, skådespelerska och regissör

I detta avsnitt bjuds vi på ett personligt samtal mellan Alexandra och en av vårt lands främsta skådespelare, Helena Bergström. Samtalet kretsar kring nya storfilmen ”Vilken jävla cirkus”, där hon får ynnesten att jobba med sin dotter Molly, och även om känslorna kring att åldras.

 

Alexandras Hörna med vår ambassadör Susanne Georgsson från Sophiahemmets Högskola

Möt vår nya ambassadör Susanne Georgsson från Sophiahemmets Högskola. Prefekt, institutionen för hälsofrämjande vetenskap, docent, leg barnmorska och utbildad barnsjuksköterska. Lyssna på vad hon har att säga om bristen på barnmorskor som denna sommar har varit värre än någonsin!
Det verkar som om kvinnosjukvården monteras ner, inte byggs upp. Susanne önskar sig att det ska kunna bli en normal arbetsbelastning så att personalen kan, vill och orkar jobba vidare. Det måste kunna gå att ha större bemanning. Det borde vara max en födande åt gången per barnmorska!

 

Alexandras Hörna med skådespelerskan Thérèse 
Brunnander och teaterregissören Jenny Andreasson 

Kultur är inspiration och är hälsobringande, så denna veckas webb tv bjuder på skådespelerska Thérèse Brunnander och teaterregissören Jenny Andreasson som jobbar med pjäsen ”Ensam” på Dramaten som har premiär den 2:a september.

Kvinnliga dramatiker får sällan plats på scenen men 1880- talet var ett omvälvande decennium i svensk teaterhistoria. Det var då de kvinnliga dramatikerna äntligen fick uppmärksamhet.
I Sverige var Alfhild Agrell en av de mest uppskattade dramatikerna, både av publik och av kritikerkår och denna pjäs som hon skrev handlar om Thora som var ogift och levde med sin oäkta dotter Yngva på Kungsholmen, en utkant av staden med öknamn som Dysterholmen och Svältholmen.

 

Alexandras Hörna med Caroline Törnquist, Nordeas familjejurist

En sambo har ingen arvsrätt, visste du det?
Caroline Törnquist är Nordeas familjejurist med lång erfarenhet av rådgivning i allt som rör vår ekonomi och brinner för att hjälpa. Här berättar hon om sambolagen, arvsrätt, testamenten, försäkringar och vad man bör tänka på vid sjukdom, tex demens. I juli träder en ny lagstiftning i kraft gällande Framtidsfullmakter - en ny form av ställföreträdarskap för vuxna. Framtidsfullmakter ger den enskilda möjlighet att utse någon att sköta ens angelägenheter när du inte längre kan göra det själv. 
Vänta inte med att prata med varandra om dessa viktiga saker!

 

Alexandras Hörna med Marianne Rundström, SVTs Nyhetsankare och journalist 

Passé är vi det, alla över 67? Ska man tvingas bort från arbetet pga  ålder? SVTs Nyhetsankare mycket uppskattade journalist Marianne Rundström, gästar Alexandras hörna. Ålders diskriminering, vill vi ha det så? 

 

Alexandras Hörna med Wilhelmina Hoffman, rektor och verksamhets chef för Silviahemmet

Wilhelmina Hoffman, rektor och verksamhets chef plus chef för Svensk Demenscentrum, geriatriker och sitter med i 1,6 & 2,6 miljonerklubbens medicinska expertgrupp.
Denna dag, samma dag som inspelningen, kom hon just från releasen av boken hon varit med och tagit fram, ”En bok för dig med demenssjukdom”.
160.000 människor är drabbade av sjukdomen i Sverige och fler kvinnor än män drabbas. En positiv sak är att det verkar krypa upp i åldrarna, de som insjuknar gör det senare i livet.
Titta på veckans avsnitt av Alexandras Hörna, om vad vi kan göra för att förhindra det, hur vi kan lindra det och vad som behöver göras.

 

Alexandras Hörna med Cecilia Schelin Seidegård, Landshövding på Gotland

 

Vi är glada att regeringen avser att inrätta en jämställdhetsmyndighet. Det behövs verkligen! 

Cecilia Schelin Seidegård talar med Alexandra Charles om skillnaderna mellan kvinnor och mäns forskning och vård. Cecilia är Landshövding på Gotland men även forskare, biokemist och har arbetat mycket med hälsa, bla. ansvarade hon för utredningen, Mål och myndighet.

Det måste bli mer jämställt inom vården! Med hjälp av fakta kan vi förändra!

 

Alexandras Hörna med Solvig Ekblad, psykolog och professor

 

Med anledning av terrorattacken i Stockholm talar Alexandra denna vecka med Solvig Ekblad, leg. psykolog och professor, om otrygghet, rädsla och ilska. Alla reagerar individuellt beroende på vad man har i bagaget. Ta tag i det jobbiga, prata om det, måla, rita dig till lugn, andas rätt. Lyssna på lugn musik vid läggdags. Det finns många tips att ta till för att må bättre. Solvig ställer upp för er som behöver råd, lyssna på vad hon har att säga.

 

Alexandras Hörna med Greta Edelstam, docent och överläkare i gynekologi

 

Att lida utav kronisk smärta vid såväl mens som vid samlag är många kvinnors vardag. Sjukdomen heter Endometrios och är en kronisk gynekologisk sjukdom vilken är den tredje vanligaste kvinnosjukan i vårt land. Ungefär var tionde kvinna som har mens lider utav sjukdomen vilket i sin storlek även gör den till en folksjukdom.   

Greta Edelstam, docent och överläkare i gynekologi vid Danderyds sjukhus, går in på djupet vad gäller såväl behandling som hur sjukdomen är sammanlänkad med barnlöshet. Äntligen har vi börjat utvecklingen utav Endometrios-centra där man kan söka hjälp, samt nyheten om en väldigt spännande, patientrespekterande Hen-gynekologistol. Signerad Greta Edelstam.  

 

Alexandras Hörna med Gunilla Brodda Jansen, docent på Karolinska Institutet

 

Vi drar ofta ett allt större lass, livspusslet blir svårare att få ihop, man får mer och mer att göra och det resulterar i att man drar ner på sina egna behov. Känner ni igen er? Det kan bli spiken i kistan…
Specialist på rehabiliteringsmedicin och smärtlindring och docent på Karolinska Institutet, Gunilla Brodda Jansen samtalar med Alexandra Charles på Alexandras Hörna om vad vi kan göra för att motverka det. 

 

Alexandras Hörna med Sofia Ledarp, skådespelerska

 

Lyssna på detta avsnitt av Alexandras Hörna då skådespelerskan Sofia Ledarp och Alexandra Charles samtalar.
För Sofia är det viktigt med balans mellan kropp och själ. Redan i antikens Grekland berättar hon, vallfärdade folk till Epiauros, en handelsstad utanför Aten. De åkte dit för att för att både kroppen och själen skulle få sitt, se på teater och besöka läkare.
Just nu är Sofia aktuell i serien Fröken Frimans krig och i den svenska dramathrillern Innan vi dör.

 

Alexandras Hörna med Charlotte Bohman, generaldirektör för Hand in Hand 

 

Den Indiska läkarens högsta önskan var en flugfångare till sjukhuset… det är självklart nu ordnat! Charlotte Bohman är generaldirektör för Hand in Hand vars mål är att utrota fattigdom och barnarbete genom att utbilda kvinnor så att de kan starta företag, skapa nya jobb eller vidareutveckla befintliga verksamheter.
1,6 & 2,6 miljonerklubben och Hand in Hand har ett samarbete i ett projekt som heter Women´s Health project in India. På ett lekfullt sätt utbildas 1000 kvinnor i 50 byar och i detta avsnitt berättar Charlotte om framstegen i Madhya Pradesh.

 

Alexandras Hörna med Helena Kopp Kallner, gynekolog 

 

I det här avsnittet får vi träffa Helena Kopp Kallner, framstående gynekolog som berättar allt du behöver veta om hormoner, mens, PMS och inkontinens.

 

 

Alexandras Hörna med Henrik Ennart, vetenskapsjournalist

 

Henrik Ennart är vetenskapsjournalist och har bland annat utforskat de blå zonerna där människorna lever längre än på andra ställen. Här berättar han om varför och om hur psyket och magen hänger ihop. Det handlar om psykobiotika och probiotika. 
Visste ni tex att vi har 1,5kg bakterier i magen?

 

Alexandras Hörna med  Karin Schenck-Gustafsson, chef för Centrum för Genusmedicin på Karolinska Institute

Expert på hjärtan!!
Det är Karin Schenck-Gustafsson. Hon är professor, författare, överläkare och chef för Centrum för Genusmedicin på Karolinska Institutet och har mottagit H.M Konungens medalj för sina insatser för medicinsk forskning.

I detta avsnitt av Alexandras Hörna berättar hon bla. om att stress påverkar hjärthälsan och är den främsta dödsorsaken både bland kvinnor och män.

 

Alexandras Hörna med Mai-Lis Hellenius, professor och överläkare på Livsstilsmottagningen

Lider du av sitt-sjukan? Gör en kiruna!
Ja, hon har myntat många begrepp Mai-Lis Hellenius, professor och överläkare på Livsstilsmottagningen vid Hjärtkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset. Forskning har visat att vi sitter mest i världen i Sverige och det är viktigt att bryta stillasittandet, ta en paus och bensträckare på en till två minuter lite då och då, det gör stor skillnad. Eller gör en Kiruna (stor liten?) Varje gång du ska sätta dig ner, gör det tio gånger.. visst har det hänt att folk undrar vad jag gör när jag är på restaurang säger hon och skrattar. 

 

Parul Sharma, människorättsjurist och Charlotte Bohman, generaldirektör för Hand in Hand

Kvinnohälsa i Indien. Vi träffar Parul Sharma, människorättsjurist och Charlotte Bohman, generaldirektör för Hand in Hand, Sweden. Tillsammans med Alexandra Charles diskuteras det gemensamma projektet, Women's Health Movement - om hur vi kan förbättra kvinnors hälsosituation på den indiska landsbygden. Där är undernäring och bristande hygien enorma riskfaktorer, utan tillgång till grundläggande hälsovård dör idag en indisk kvinna var tionde minut i förlossningskomplikationer. Det vill vi ändra på! Bland annat genom bättre och lättillgänglig hälsoutbildning.

 

Alexandra Hörna med Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning 

Diabetesprofessorns bästa hälsoråd. I det här avsnittet träffar Alexandra Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning och får intressanta svar om den omdebatterade 5:2-dieten. Vi får också veta hur sömn och andra livsstilsfaktorer påverkar både vad vi väger och hur vi mår.

Alexandra Hörna med Jill Taube, psykiatriker

Dans kan ge bättre mental hälsa. Den här gången får vi följa samtalet mellan Alexandra Charles och Jill Taube. Jill är psykiatriker med inriktning mot att stärka det friska, enligt ett så kallat salutogent perspektiv. Hon har också utvecklat DansSteget, där föreläsningar och samtal om dans varvas med dansinspirerad rörelse. I det här avsnittet berättar Jill om hur dans genom fysisk aktivitet, gemenskap och glädje stärker vår mentala hälsa.

 

Alexandra Hörna med Lia Boysen, skådespelerska

Lia Boysen om att vara stjärna på ett slott. Först ut i säsong två av webbserien Alexandras hörna, får vi träffa skådespelerskan Lia Boysen, aktuell som medverkande i SVT-programmet Stjärnorna på slottet. Lia berättar om inspelningen av programmet och om hennes mormor som växte upp i just det slottet. Hon berättar också om en jobbig period i livet då hon efter sin skilsmässa drabbades av sjukdomen giftstruma.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Sociala media

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520