Aforismer och andra pluggbitar

"Medelåldern är en tid för kvinnor att njuta, skörda frukterna av det man sått, slappna av och eller satsa på något nytt. När man möter de existentiella utmaningarna, och dödens oundviklighet rakt framifrån blir det mindre skrämmande. Det händer ett mirakel och man får tillgång till en enorm kraft och frihet. Det är när man smiter undan utmaningarna som skuggorna börjar jaga en och bli till monster. Vad alla terapeuter vet är att om vi vågar möta ångesten får vi en chans till fördjupning och större mognad."

Marta Kullberg-Weston, Folkhälsoinstitutet, Den mogna kvinnans identitetsutveckling och klimakteriet, 1995


"Istället för att vänta på en stilla insomning kan åren efter fyrtio-femtio bli en fantastisk tid. Man blir mentalt annorlunda när man gåt ut ur flickzonen. Det är precis som när en tonåring går in i en ny tid. De är nu man kan ta hand om saker och ting, man har erfarenhet nog att styra och man har slutat att vara lydig."

Solveig Ternström

 

"Att åldras är inte särskilt märkvärdigt. Samtidigt är det mycket märkvärdigt. Det är det som är dilemmat."

Patricia Tudor-Sanddahl

 

"Att bli äldre kan vara ett sällsamt äventyr, en tid när man äntligen vågar vara sig själv och kan lämna sitt unika bidrag till dem som kommer efter. Samtidigt är resan mot att bli vuxen på riktigt kantad av många svåra upplevelser.

Patricia Tudor-Sanddahl

 

"Den tredje åldern är ett gränsland - man är långt ifrån ung, men ännu inte riktigt gammal."

Patricia Tudor-Sanddahl

 

"Jag har börjat ana att åren efter de femtio kan vara en av livets rikaste perioder för den som lyckas betrakta sig själv med realistiska ögon och komma överens med sitt åldrande jag. I kropp själ och status sker radikala förändringar men de utmaningar och fallgropar som utmärker denna tid är lite uppmärksammade. Det finns mycket skrivet om utveckling i barn och ungdomsåren, fyrtioårskriser och ålderdom, men åren mellan 50 och 70 verkar ha fallit i glömska, trots att det för första gången i historien nu finns ett snabbt växande antal människor i denna ålderskategori med hälsa och livslust i behåll."

Patricia Tudor-Sanddahl

 

"Jag har allting kvar som jag hade för 20 år sedan, det har bara hamnat lite längre ner."

Strippan Gipsy Rose Lee i begrundan över nedgång och fall

 

"Anledningen till att vissa män är rädda för äldre kvinnor är att de inte vill få bekräftat att de är dödliga. Det är nog meningen att den andra hälften av ens liv ska vara bättre än den första. Under den första tar man reda på hur det går till. Under den andra har man roligt av det."

Frances Lear, grundare av och chefredaktör för Lear's, Amerikas enda stora magasin för kvinnor som är för mogna för att vara intresserade av reklam för medel mot finnar.

 

"Hur gammal man är spelar ingen roll, såvida man inte är en ost!"

Billie Burke

 

"Det fina med att bli äldre är att man inte förlorar alla de andra åldrarna man varit med om."

Madeleine L'Engle

 

"Jag tycker om mina rynkor och jag betraktar dem som utmärkelser. Jag har jobbat hårt för dem!"

Maggie Kuhn

 

"Vi kvinnor har ju också bekämpat varandra, vilket jag själv gjort mig skyldig till och också upplevt. Men det har vi inte råd med, vi måste hjälpa varandra".

Britt - Marie Landgren, professor

 

"Kvinnor är halva mänskligheten, ändå är vi fortfarande det försummade könet."

Britt-Marie Landgren, professor

 

"De där patriarkaliska männen som klappade patienterna på huvudet som om de var debila... den tiden är förbi."

Britt-Marie Landgren, professor

 

"Om man insett att man uppnått hagge-åldern och inte längre behöver ställa sig in och inte behöver vara sexig då törs man säga ifrån."

Britt-Marie Landgren, professor

 

"Numera tar jag alla jobb som erbjuds, jag måste ju hålla i gång. Jag äter aldrig några grönsaker. 8 koppar kaffe om dan. Och så älskar jag sega råttor!"

Anna Lisa Ericson, 85

 

"Men likväl finnes ett begär efter upptagande av säd hvilket synes vara ändamålslöst."

För hundra år sedan, om den inte helt unga kvinnans sexualitet

 

"En ensam kvinna är bara en slav men tusen systrar kan ställa krav."

Suzanne Osten/Margareta Garpe

 

"Inte behöver kvinnorna några pengar. Dom röker inte, dom dricker inte och kvinnor är dom ju själva."

Albert Engström på den tiden det begav sig

 

"Jag är nog bara en avart av den borgerliga kulturens allra sämst heminredda krukväxter. Jag är nog bara en sorg av svenskt tenn i en kropp som har förlorat hela sitt underhållningsvärde"

Kristina Lugn

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520