Är du i riskzonen för stress

”Kvinnolivet – Krav och stress, what a mess. Mera kul innan dess!”

Det var rubriken på ett seminarium för kvinnor arrangerat av 1,6miljonerklubben i samarbete med MammaMia och Swedbank i Stockholm.

En av föredragshållarna var fil dr i Psykologi Giorgio Grossi, som talade om kvinnor och vardagsstress. Någonting många kände igen sig i.

Giorgio fick snabbt en bra kontakt med publiken när han började sitt föredrag med att ställa frågor till kvinnorna om de kände igen sig i vissa situationer. Ovanligt många erkände generat att de också känt en impuls att knuffa till gubben i kön framför, när det inte gick tillräckligt fort. Och andra stress-relaterade handlingar.

Stimuli och respons

Giorgio talade bland annat om stimuli och respons. Alltså någonting händer (kön till kassan på Ica är oändlig och du har bara 10 minuter kvar på din lunchrast) och det påverkar dina tankar, dina känslor, ditt beteende och din fysiologi. T ex ”kan hon inte plocka upp sina varor lite snabbare...”. Tankar som gör dig upprörd - känslor. Så irriterad att du byter kö eller kanske till och med knuffar till gubben framför dig i kön – beteendet - som bidrar till att din puls går upp, du får hjärtklappning m m – fysiologin. Alla komponenter påverkar varandra och det spelar ingen roll om det är tankarna, känslorna, beteendet eller fysiologin som startar processen. Det slutar oftast med att du försöker hitta korta vinster (t ex byter kö) när du egentligen borde ifrågasätta dina egna tankar och beteende och försöka ändra på det, för att må bra och få vinster på lång sikt.

- Det finns många exempel på den här typen av flyktbeteende, menar Giorgio, alltså när man söker korta vinster, korta kickar. Nikotin, alkohol, spelmissbruk, sexmissbruk och liknande är alla exempel på ”belöningar” som ger snabb tillfredsställelse för stunden, men är förödande för hälsan på lång sikt.

Mycket av föredraget handlade förstås om kvinnor och stress. Om att många av oss ”går in i väggen” eller som man säger på fackspråk; drabbas av utmattningssyndrom. I den här salen, bland hundratals kvinnor, var det många som kände igen sig i typiska stress-beteenden, men hur vet man om man är i riskzonen? Innan man går in i väggen och lidandet tar över vardagen och livet?

- Ja det finns tidiga tecken som vi själva kan vara uppmärksamma på, menar Giorgio, och försöka förändra vårt beteende och våra tankar, innan det är för sent.

1. Rubbad sömn

Vi laddar våra batterier när vi sover. De som lever ett stressigt liv, men sover gott om nätterna får återhämtning, och klarar sig ofta därför från att ”gå in i väggen”. Många kvinnor, och även män, kan ligga vakna och älta vardagsproblem nätterna igenom, och då får man ingen god sömn. Man är så mån om att ”ligga steget före”, alltså en slags förberedelse inför ”allt” som ska hända nästa dag eller nästa vecka, att man går igenom med sig själv där i nattens mörker vad man ska säga och göra.

2. Minnet sviker

Ni vet när man upptäcker att man glömt någonting viktigt när man lämnade hemmet på morgonen och springer tillbaka. Men när man står där i köket minns man inte vad det var man hade glömt... Ännu otäckare är det när du sitter i bilen på motorvägen och plötsligt undrar vart du är på väg.

3. Svårt att hålla koncentrationen

Som när du står på Ica och språkar med grannen och upptäcker att du inte har hört ett ord av vad hon sagt... Eller när du läser en spännande bok och kommer på dig själv med att du tänkte på tvätten som ska strykas de senaste två sidorna, och får därför läsa dem en gång till.

4. Virrig

Se ”Minnet sviker” och liknande omotiverade och oplanerade handlingar. T ex om du ska åka buss och vet vilken tid bussen går, men upptäcker när du lämnat bostaden att du inte vet var busshållplatsen är... Ett annat exempel är när du häller mjölk i juicen i stället för i kaffet.

5. Svårt att ta beslut

Aftonbladet eller Expressen? Loka eller lättöl till lunchen? Ska jag ringa mamma nu eller senare? Både små och stora beslut känns omöjliga att ta och det i sin tur gör att man känner sig inkompetent och då blir man ledsen för det också.

6. Humöret i obalans

Ett tidigt tecken är när du blir rasande över någonting som du aldrig tidigare blivit upprörd eller arg på, kanske bara skrattat lite överseende åt. Du får kortare stubin helt enkelt. Dessutom blir du lättare kränkt och stött. Du tolkar in kommentarer och skämt från andra och tar det personligt. Du tror att det handlar om dig även om du kanske inte ens är inblandad.

7. Ständig oro

Du är rädd för att göra fel, göra för lite, göra för mycket, inte duga och inte räcka till. Du oroar dig även på natten och vill alltid ligga steget före. Du oroar dig för det du sa och det du kommer att säga. Du grubblar på ekonomin, jobbet, relationen, barnen, föräldrarna, rynkorna och omfånget på magen. Du ger ingen plats för skratt och glädje i ditt liv, bara ansvar för allt och alla.

8. Trött och seg

”Jag är så trött”. När du säger det flera gånger per dag är det dags att reflektera på varför. För många blir tröttheten också en orsak till att dra sig undan. Du ringer inte till väninnan och går inte på den där tjejträffen. Du orkar inte. Till slut kan du bli helt isolerad från ett socialt liv och då har det gått långt. Reagera och agera innan du hamnar där!

9. Värk

Kroppen gör ont. Det kan vara allt från spända axlar till högt blodtryck. Magen krånglar, ryggen värker, huvudet dunkar och hjärtat klappar hårdare och snabbare än det ska. Att leva med ständig värk påverkar också psyket och det är lätt att hamna i en negativ spiral. Den här typen av smärta är oftast förknippad med din livsföring. Visst kan värktabletter hjälpa för stunden, men för att bli fri från smärtan krävs en förändring i hur du lever ditt liv.

10. Slarvig med sin livsföring

När du hoppar över frukosten – varje dag – eller struntar i lunchen, alternativt slevar in den från diskbänken på fem minuter, då är du i riskzonen. Det gäller även när du skippar promenaden eller duschen, flera dagar i sträck. När jobbet, både det du får betalt för och det du gör hemma, alltid går före ”din egen tid”. Då är det dags att omprioritera.

Det går att förändra

Och kvinnor som känner igen sig i de här tidiga tecknen, hur ska vi bryta trenden för att inte hamna i utmattningsdepression? Hur ska vi stoppa oss själva innan vi också stapplar in i ”väggen”?

- Det finns en del saker man absolut kan göra, menar Giorgio. Enkla förändringar i vardagen, som inte behöver ta så lång tid och som inte innebär att du måste förändra hela ditt liv.

1. Ta en paus

Unna dig en paus på 15-20 minuter på förmiddagen och en på eftermiddagen. Gör någonting helt annat under en stund. Sitter du framför datorn i ditt jobb, lämna rummet och gå en liten promenad. Har du ett stillasittande jobb ska du röra på dig under pausen och har du ett hektiskt jobb där du springer omkring hela tiden ska du vila – kanske meditera - i en kvart. Återhämtning är viktigt! Om du bara kör på i 180 hela tiden, går kropp och själ på högtryck och till slut kraschar kroppen av sig själv – allt för att få en stunds vila.

2. Lunchen är okränkbar

Under lunchen ska du byta miljö – både mentalt och fysiskt! Det innebär att du inte snackar jobb under lunchen! Du ska avsätta minst 45 minuter och njuta av det du äter. Finns det möjlighet kan du ta en liten promenad ute i friska luften efter maten. Bra för matsmältningen och humöret. En god lunch, där du ger dig hän och njuter av varje tugga, kan bli din räddning!

3. Gå igenom vardagsproblemen mitt på dagen

Vi har en tendens att älta alla problem när vi lagt huvudet på kudden och egentligen ska sova! Det är då tankarna kommer och vi förbereder oss för det som komma skall. Det är tabu om du vill må bra! Planera hellre in en stund på dagen, kanske en kvart innan du ”stämplar ut” och går hem från jobbet, då du går igenom samma typ av vardagsproblem som de du ältar när du ska sova. Om tankarna ändå kryper på dig när du lagt dig i sängen, ska du se dem i vitögat och be dem lämna dig omedelbart. Påminn dem om att de är välkomna i morgon när det finns tid avsatt för dem.

4. Varva ner innan du går och lägger dig

Gå inte direkt ifrån datorn till sängen! Se till att du varvar ner ett par timmar innan du går och lägger dig. Skapa en lugnande ritual, gör ingenting engagerande precis innan du går och lägger dig. Det är bra med motion, men gör ingen joggingrunda efter klockan nio på kvällen. En lugn promenad är okej, men ingenting fysiskt som ökar din puls och får adrenalinet att rusa. Låt din hjärna gå ner i varv och njut av din vila.

 

Ingvor Farinotte

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520