Åtta stora trender inom mat och dryck

Maten har blivit allt viktigare och allt mera omtalad. Nu handlar det inte bara om att mätta magen och att få näring, utan vi talar ofta om hur nyttig maten är, vi talar om olika metoder för att hålla vikten, vi talar om proteiner, kolhydrater och olika sorters fetter.

Mat betraktas hälsosam medicin, vitlök och avocado är i dag listade som det nyttigaste i världen, och bönor och linser har fått en revival genom GI-metoden. För att inte tala om omega -3 fetter och det gröna köket. Cous-Cous, quinoa, smoothies, bulgur och grönt te är vardagsmat numera, tack vare våra invandrare och våra egna vidgade vyer. Och vi talar om trender, som cross over och fusion, om det som är på gång just nu.  För 2007 handlar det enligt trendspecialisten Ingredia om dessa åtta stora trender.

Gourmet Express

Detta är snabbmat av hög kvalitet. Ingen korv med bröd, utan gourmetmat som är enkelt och snabbt att köpa eller laga till.

Modern Tradition

Detta är motsatsen till Gourmet Express. Här håller vi fast vid våra traditioner, men blandar gärna in nya kryddor i exempelvis klassiska köttbullar. Här får maten gärna ta lite längre tid att laga. Här ser man bland annat tapas-trenden på ett skandinaviskt vis. Tapas passar oss nordbor som tycker om att sitta och plocka vid matbordet. Men istället för klassiskt spansk serrano-skinka ser vi tapas med sill och renkött.

Food Fix

Detta är vad man kallar belöningsmat eller mat du stoppar i dig när du behöver energi. Det kan vara allt från glass till bullar eller godis. Här hamnar också mellanmål med yoghurt eller Risifrutti.

The food doctor

Detta är motsatsen till Food Fix. Food doctor är det som vi förut kallade functional food (ett uttryck som enligt livsmedelsföretagen inte fungerar). Här handlar det om nyttig mat som ger en mervärde och där hälsan är i fokus.

World cooking

Som namnet säger så hittar vi här mat från hela världen. Det kan vara allt från sushi till cajunköket. Det är här Tex-Mex har fått fäste bland skandinaviska smaklökar. Andra "världssmaker" som är stora hos livsmedelsproducenter och kryddtillverkare i Skandinavien är Indiskt och thai.

Local kitchen

Detta är motsatsen till World cooking. Här är det viktigt med lokalproducerat och gärna nordiska, traditionella smaker och rätter.

Performance Food och Essential cooking

Dessutom ser Öystein Danielsen och hans kollegor på Nordfalks ytterligare två trender, Performance Food och Essential cooking. Dessa är mindre trender som endast vissa människor tar till sig och som livsmedelsföretagen knappast kommer att spinna vidare på. Med Performance food menar man kokkonst på högsta nivå som förekommer på några få gourmetkrogar i storstäderna. Essential cooking är maträtter där man endast använder några få ingredienser eller att man lär sig att laga mat som man gjorde förr, från grunden.

 

Tapas på gång

I dag ser vi flera mattrender samtidigt som också motsatstrender uppkommer i stort  sett samtidigt som den nya trenden.

Den enskilt största trenden i Skandinavien just anses bli tapas på ett nordiskt vis, med bland annat kyckling som dominerande råvara. En ingrediens som har framtiden för sig och som passar inom de flesta mattrender. Detta säger Öystein Danielsen, mat och trendspecialist på norska Ingredia.

I början av 90-talet seglade Tex-Mex upp som en ny favorit i Skandinaviska hem. Trenden har hållit i sig och i dag säljer exempelvis Santa Maria Tex-Mex produkter för 800 miljoner kronor.

Men i dagens samhälle är det svårt för en enskild trend att få så stort fäste. Vi reser längre bort och får hela tiden nya influenser. Ingredia, som samarbetar med svenska Nordfalks, arbetar mycket nära livsmedelsföretagen och har stor kunskap om vad som verkligen kommer att finnas i affärernas kyl- och frysdiskar. Via undersökningar och omvärldsanalys följer de noga utvecklingen och fungerar som rådgivare till de stora livsmedelsföretagen.

 

 


Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520