Cancer som kan smitta

Kvinnor som inte är sexuellt aktiva får sällan livmoderhalscancer. Det är bevisat. Och vad innebär det? Jo, det betyder att det inte räcker att äta sunt, sluta röka och hoppas på att man begåvats med goda gener för att slippa cancer, det betyder att viss sorts cancer smittar!

Att cancer skulle smitta är en skrämmande tanke. Så skrämmande att man helst inte vill tänka på den. Men vi kvinnor måste våga se sanningen i vitögat. En defensiv stoppa-huvudet-i-sanden-inställning ökar bara risken. Livmoderhalscancer orsakas av ett virus som överförs sexuellt. Det är bara att vänja sig vid tanken! Vi får det av män. Men det är bara vi kvinnor som utvecklar symptom. Det är bara vi som drabbas.

Jaha, och vad ska man göra då? Gå i kloster? Nej, men vi öka vårt medvetande. Vi måste sluta hoppas på att andra ska lösa våra problem och istället ta aktiv strid mot det som hotar oss. Att använda kondom är givetvis ett steg i rätt riktning, men kondom skyddar tyvärr bara till viss del. Viruset som kan orsaka livmoderhalscancer är så lättöverförligt och så vanligt att nästan alla kvinnor som någongång haft sex bär på det. Oftast läker lyckligtvis viruset ut av sig självt, men för vissa blir det kroniskt och det är då det börjar bli farligt.

Att gå på regelbundna cellprovskontroller är det enda sättet att skydda sig helt. Viruset kan man knappast undvika, men man kan hålla koll på det. Och till det måste man ha hjälp, för när man väl får symptom som exempelvis oregelbunda blödningar, då är läget redan allvarligt. Cellprovstagningar har räddat livet på många kvinnor, men fortfarande dör en kvinna varannan dag i Sverige i livmoderhalscancer. Övriga drabbade måste genomgå operationer och strålbehandlingar, inte sällan med barnlöshet, inkontinens, klimakteriebesvär och trasigt sexliv som påföljd. Och det är vanligtvis unga kvinnor det är frågan om!

I framtiden kan ett vaccin mot livmoderhalscancer bli räddningen för kvinnor, men än så länge får vi kämpa själva. Nytt är däremot ett alternativ till de traditionella cellproven. Numera finns ett så kallat HPV-test - ett test som mäter förekomsten av själva viruset. Detta test är effektivare och ger säkrare svar än ett vanligt cellprov. Intressant är också att försök med självprovtagning pågår. Med en sådan kommer man att kunna lägga eventuellt obehag inför ett gynbesök på hyllan, och istället lugnt och enkelt ta ett prov på sig själv hemma.

Så varför inte försöka tänka positivt? Livmoderhalscancer smittar, ja, eftersom den orsakas av ett virus. Men genom att i tid sätta stopp för virusets framfart går den sortens cancer att förhindra helt. Vi kan självklart inte gardera oss mot alla faror i livet, men i det här fallet är det ganska enkelt. Folkpartiets riksdagsledamot Nyamko Sabuni är en som har förstått detta. Hon har därför motionerat om en nollvision vad gäller livmoderhalscancer. Allt som behövs för att vi kvinnor ska vinna kampen över livmoderhalscancer är regelbundna kontroller – men det gäller ju att inte bara några få, utan att alla vi kvinnor inser detta!

Elizabeth Berg Lidén

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520