D-vitamin viktigt för blodtrycket

Alla vet vi vid det här laget att ultravioletta strålar kan orsaka rynkor i huden och i värsta fall hudcancer, men att promenera ut i solen en vacker dag får oss också att bli glada och må väl. WHO säger på sin hemsida att det finns ingenting som heter hälsosam solbränna, och självklart, det är mer än ohälsosamt att bränna huden.

Men det finns också faror med att få för lite sol, vi behöver så väl D-vitaminet. I vårt mörka land behöver vi tanka så mycket som det bara är möjligt, och det finns faktiskt studier som säger att de som totalt undviker sol och som blockerar med skyddskrämer etc. Faktiskt lever kortare och skaffar sig ett antal andra farliga tillstånd.

Ju mer D-vitamin desto lägre blodtryck

Blodtrycket är ett bra exempel. En ny, australisk studie har visat att det finns ett direkt samband mellan mängden D-vitamin i blodet och risken för att utveckla ett högt blodtryck. Ju mer vitamin desto lägre blodtryck. I en svensk studie, ledd av professor David Erlinge, hjärtläkare i Lund, har det  visats att blodtrycket sänks när huden utsätts för solljus. I studien fick ett antal friska personer en dos av UVA-ljus som motsvarar ca 30 minuter i naturligt solljus, och när huden exponerades för ljuset frisattes kväveoxid som vidgade blodkärlen vilket alltså ledde till en sänkning av blodtrycket.

I övrigt har det visats i ett antal studier att låga doser av D-vitamin associeras till risker för hjärtsjukdomar, stroke, schizofreni, ms, astma och ett dussin andra typer av cancer – paradoxalt nog också till en variant av aggressiv malign melanom . I en studie baserad på totalt 26 000 människor mellan 50 och 79 år visades det tydligt att personer med låga D-vitaminnivåer hade större risk att dö i cancer och hjärt- kärlsjukdom

Visst kan man se till att äta D-vitaminrik mat – men det är svårt att få i sig tillräckligt av fet fisk, ägg, vitaminiserad mjölk (men det ska man ju numera vara försiktig med enligt de allra senaste rönen). Fiskleverolja ger ett utmärkt tillskott av D-vitamin. Väl varierad mat är alltid den bästa vitaminkällan. Men om man är osäker på att man får sig det man behövber kan också ta tillskott i form av tabletter – men än så länge är vetenskapen inte riktigt överens om hur mycket man bör ta, plus att alltför långvarigt intag av D-vitamin på sikt kan orsaka att skelettet urholkas på kalcium.

Så kanske en rimlig dos av D-vitaminrik mat och lagom mycket sol när vi får en chans kan vara lösningen.

Källa: Times Magazine

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520