Dagens illustration

Varje dag lyfter illustrationen ett ord. Ett ord som får gå genom mottagaren, som ger möjlighet till reflektion. Ett ord som med fördel kan delas och ge upphov till samtal.

"Nu har jag, Inger Lohmander, återigen fattat tag i pennan och skapat illustrationer, dessa utifrån all rapportering om coronaviruset. Det är en insiktsfull, inkännande och uttrycksfull liten vän. Det är en i stil helt avskalad katt som just nu är en receptor för pandemin samt världens och den enskildes kamp i denna.

För mig har ord och form alltid varit närvarande. Den inre och yttre dialogen. I denna tid av social distansering och karantän började så dessa figurer ta form. Nu är ord som avsked, död, ovisshet, prioriteringar, kris med flera oss alla så nära.

Ord är kraftfulla. När jag lyfter ut och upp ett ord i illustrationen så står det avskalat. Det blir tydligt och skarpare i konturerna. Ett enda ord blir i focus, ett ord som annars har så lätt att försvinna i alla tryckta spalter, utfrågningar och panelsamtal. Anledningen att jag nu valt att lyfta ett ord är att det får liv inom betraktaren. En igenkänning. Skriver jag ordet ”förlust” tänker någon på alla covid-19-offer, en annan på sin egna förlust av en nära, en tredje på förlust av sitt företag, en fjärde förlust av arbete, hemland, aktier eller hälsa. Det blir starkt. Ordet kan göra ont att läsa, det kan vara läkande att för en stund stanna i.

Vi behöver det ständigt pågående samtalet som kan göra det obegripliga gripbart. Vi berörs alla av den svärta detta virus sprider. Och det finns ett sätt att ta oss igenom och det är …tillsammans.

Reflexioner kring vår nya vardag.

Inger Lohmander: präst, kulturjournalist, bildterapeut

 

 

 

 

Klicka på bilden för större format.

     

Chokladtröst Bortprioriterad Livsgnista

            

 Avstanna      Eftertanke  Förhoppning  Förlåtelse     Ledsen    Döden-Döden Skrämmande

            

  Prata Flockimmunitet Hemmahjälte Distansarbete Semesterdröm Vändpunkt Drabbad

                   

  Riskgrupper     Rutiner       Känslor        Debatt    Återhämtning  Tillbakablick                

          

    Folkvett      Väntan      Livskraft    Vårkänslor    Hopp       Möjligheter    Ljusglimt         

       

  Omsorg      Altruism    Gryningsljus Vänlighet  Ajajaj-yoga Avsked     Osäkerhet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520