Dags att bryta tystnaden kring ”okända” kvinnosjukdomar

Med hjälp av medicinska experter från Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus - och modiga patienter som delar med sig av sin historia, vill podden Freja nå ut med relevant information om ”dolda” kvinnosjukdomar.

        

 

 

Myom, endometrios, vestibulit… Okända begrepp för många män - och kvinnor. Ändå är det exempel på sjukdomar som drabbar hundratusentals kvinnor. Tyvärr leder denna okunskap inte sällan till att det kan ta år innan kvinnan får rätt diagnos och behandling. Det handlar om sjukdomar som inte bara begränsar kvinnans liv, för många tar sjukdomen över kvinnans liv.

Danderyds sjukhus bedriver forskning på kvinnosjukdomar

Podden Freja, som produceras av Danderyds sjukhus, vill berätta om vilken vård som finns att få, och vilken forskning som är på gång. I varje avsnitt deltar minst en gynekolog/forskare och en patient, som samtalar om sjukdomen.

Avsnitt 1: Vestibulit – Sex ska inte göra ont

Minst 35 000 unga kvinnor i Sverige lider av den mycket smärtsamma sjukdomen vestibulit som påverkar livet på flera olika sätt. Tyvärr kan det ta upp till flera år innan kvinnan får rätt diagnos och behandling.

Avsnitt 2: Myom – Det är inte naturligt att blöda mycket

Det kan vara myom. Ofarliga muskelknutor som finns hos var tredje fertil kvinna. Men för ca 1 av 10 växer myomet, eller sitter så illa till att kvinnan får problem i form av mycket riklig mens förenat med smärta. Något som går och bör behandlas! 

Avsnitt 3: Hysterektomi – 1 av 10 opererar bort livmodern

- Jag mådde som en pärla av guld när jag vaknade upp från narkosen! Det berättar patienten Anna Berge i det tredje avsnittet av podden Freja som handlar om gynekologisk kirurgi med fokus på hysterektomi, dvs att operera bort livmodern. 

Avsnitt 4: Cellförändring – Cellprov räddar liv

Cellförändringar är sällan cancer. När de upptäcks i tid kan de behandlas och därmed inte utvecklas till cancer. Ulrika drabbades av långt framskriden livmoderhalscancer men i dag är hon fullt frisk. 

Avsnitt 5: Missfall – 1 av 6 graviditeter leder till missfall

- Varje gång man blir gravid väcks hoppet. I det nya avsnittet av podden Freja berättar artisten Charlotte Perrelli om sina återkommande missfall, som började när hon närmade sig 40. Gynekolog Helena Kopp Kallner berättar om symtom, orsaker och olika behandlingsalternativ. 

Avsnitt 6: PMS - Jag är inte galen, jag har PMS

”En svart våg av hat som sköljer över mig”. Så kan det kännas för vissa kvinnor veckan före mens. Programledaren Karin Adelsköld, som blivit PMS med hela svenska folket, är gäst i poddstudion där vi tar upp någonting som drabbar upp emot 8 av 10 kvinnor. Varje månad. 

Avsnitt 7: Endometrios - Mensvärken från helvetet

”Det ser bra ut!” Det fick modejournalisten Hulda Andersson höra, trots svår smärta, när hon besökte gynekologer och andra specialister under tio års tid. Men det var allvarlig endometrios och hon behövde opereras. Lyssna på Huldas berättelse.

 

Podden vill nå ut till flera målgrupper:

Till dig som har symtom, men inte vet om att det är en behandlingsbar sjukdom. Till dig som inte har fått din diagnos ännu, men vill ha råd och stöd om vart du kan vända dig, och framför allt, vad du kan kräva! Till dig som är anhörig och vill veta mer. Till dig som helt enkelt bara vill ha mer kunskap om kvinnosjukvård.

 

  

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520