Drick dyrt - lura alkofällan

Glad sommar, men... - Drick dyrt och lura alkofällan!

Undvik riskbruket – sluta krana ur bag-in-box Det blir mer och det blir oftare.  Så beskrivs kvinnors alkoholkonsumtion i "Farliga begär".

Statistiken talar sitt tydliga språk. Vårt förhållningssätt till alkohol har förändrats, inte minst bland kvinnor. Den kraftigt ökade alkoholkonsumtionen i Sverige är ett hot mot folkhälsan. Förra året drack vi i genomsnitt 9,9 liter ren alkohol per person som är 15 år och äldre. Det motsvarar 125 flaskor vin.

Under senare år har alkoholkonsumtionen ökat snabbast inom gruppen medelålders kvinnor. Män dricker fortfarande väsentligt mer än kvinnor, framför allt dricker de mer sprit och har högre grad av berusningsdrickande.

Därigenom får männens alkoholkonsumtion både fler och svårare sociala konsekvenser jämfört med kvinnornas i form av olycksfall, våldsbrott och trafikonykterhet som medför skador och dödsfall.

Kvinnors alkoholkonsumtion är i stället oftare kopplat till skam och bedöms inte sällan hårdare av det omgivande samhället. Det gör att kvinnor ofta försöker dölja sina alkoholvanor.

Dricker i smyg

Vi dricker i smyg. Vi blir mästare på att gömma flaskor och att visa upp en vårdad och putsad fasad. Vi ska klara den allmänna stressen i både yrkesliv och privatlivet. Det gör det där glaset med det kalla vinet så eftersträvansvärt. Det är behagligt att glida in en soft dimma där allt känns möjligt. Det blir så gärna lite för ofta och lite för mycket.

De flesta av oss kommer att klara av balansgången. Men sanningen är att allt fler hamnar i ett riskbruk. Steget efter är missbruk, och där vill vi inte hamna.

Ett sätt att fortsatt använda alkoholen för att koppla av och ge lite guldkant åt livet ibland är att satsa på kvalitet. Unna dig ett riktigt gott och dyrt glas vin i stället för att köpa hem en bag-in-box som gör det så lätt att "krana".

Och drick inte ikapp med männen. De är större. De tål mer. Det går snabbare för kvinnor att bli beroende av alkohol. Och kvinnans hjärna skadas snabbare än mannens. Vi har dessutom svårare att återhämta oss. Det är därför så oroande att unga kvinnor tillhör storkonsumenterna.

Granska dina vanor

I vissa branscher dricker man ofta både efter jobbet och på jobbet, inte sällan gratis dessutom. After work-kulturen och fredagsöl är vanligt förekommande i medie- och reklambranschen.

Många som åker dit för rattonykterhet har inte ens för sig själva velat erkänna hur mycket de faktiskt drack kvällen innan de satte sig i bilen. Förnekelsen ingår i bilden.

Förändringen i belöningssystemet skapar i sig en enorm drivkraft att fortsätta att dricka. Och toleransen har ökat, man känner inte av berusningen.

Granska dina vanor om du är på väg att utveckla ett riskbeteende. Erkänn hur mycket du dricker, hur ofta, med vem och varför. Om du kan kontrollera din alkoholkonsumtion blir du snyggare, fräschare och slankare.

Drick goda viner, som får kosta. Varva med vatten.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520