Efter tre lunginflammationer vaccinerade sig Alexandra mot pneumokocker

Text: Maria Tengelin

Varje år får cirka 100 000 svenskar lunginflammation. Faran är särskilt stor under vinterhalvåret när både förkylningar och säsongsinfluensan härjar, vilket ökar risken. En som drabbats är Alexandra Charles, som har haft lunginflammation tre gånger. Men nu är hon vaccinerad mot pneumokocker som orsakar lunginflammation och råder alla som vill skydda sina lungor, men framförallt de som tillhör en riskgrupp, att göra detsamma.

                        

                       Foto: Angelica Engström

Alexandra har nog alltid haft lite känsliga lungor och drabbades av lunginflammation första gången redan när hon var 11 år gammal och familjen bodde i Norrland.

- Jag minns att jag var så förskräckligt sjuk med hög feber och fick läggas in på Sundsvalls Lasarett.

På sjukhuset sa doktorn till Alexandras mamma att hon hade känsliga lungor och att hon skulle försöka undvika att få lunginflammation i framtiden.

- Det var såklart lite skrämmande att höra. Och på den tiden fanns det ju inte några vacciner som kunde ge extra skydd mot lunginflammation, att ta till.

När Alexandra sedan flyttade till Stockholm i slutet av 60-talet arbetade hon inom Stockholms nöjesliv på restaurang och nattklubb. En miljö som präglades både av dålig ventilation och att man rökte inomhus på den tiden. Något som påverkade hennes luftvägar negativt.

Det var en hektisk period i Alexandras liv och i sitt arbete träffade hon ständigt många och nya människor. Vid 35-års ålder fick drabbades hon återigen av lunginflammation.

- Jag arbetade i en ohälsosam miljö, hade svaga lungor och rörde mig mycket ute bland folk, så det var kanske inte så konstigt att jag drabbades igen, säger Alexandra.

Även om Alexandra jobbar i en betydligt hälsosammare miljö idag så råkade hon ut för en tredje lunginflammation för ungefär 3 år sedan.

- Insjuknandet sammanföll faktiskt med att vi på 1,6 miljonersklubben hade börjat engagera oss i en informationskampanj om vikten av att vaccinera sig mot just lunginflammation, fortsätter Alexandra.

I samband med detta arbete fick hon kunskap om att lunginflammation är en av de vanligaste dödsorsakerna när det gäller infektionssjukdomar i världen och att pneumokockbakterierna även kan orsaka invasiva sjukdomar som hjärnhinneinflammation och svår blodförgiftning. Och att äldre människor och personer med kroniska sjukdomar löper extra stor risk att drabbas.

- Jag minns att jag tänkte att jag måste vaccinera mig eftersom jag bevisligen tillhörde en riskgrupp. Jag var ju både 65 plus samt att jag haft lunginflammation tidigare. Men innan jag hann göra slag i saken så drabbades jag av lunginflammation igen, berättar Alexandra.

Det började som en vanlig vinterförkylning, som sedan gick ner i lungorna. Därefter kom febern, hostan och värk i hela kroppen och tryck över ena lungan. Men också en stor trötthet som varade i ett par veckor efteråt.  

- Det var lite retligt att jag inte hunnit vaccinera mig innan jag drabbades. Men nu är jag i alla fall vaccinerad och har förhoppningsvis gjort vad jag kan för att skydda mig framöver.

Alexandra menar att det finns en stor okunskap både om att lunginflammation är en vanlig sjukdom, men även hur allvarliga följderna kan bli. Många känner dessutom inte till att det går att vaccinera sig.

- Mitt råd till alla som är i riskzonen och vill skydda sina lungor, är att vaccinera sig. Det finns mycket att vinna på att slippa bli sjuk i onödan och istället ha tid att ägna sig åt det man tycker är viktigt här i livet, avslutar Alexandra.

 

Snabba fakta om lunginflammation och vaccinering

 • Pneumokockbakterien är den vanligaste orsaken till lunginflammation.
 • Pneumokocker ger också upphov till öroninflammation och bihåleinflammation samt även allvarliga tillstånd som hjärnhinneinflammation (meningit) och blodförgiftning (sepsis). 
 • Pneumokocker sprids genom nysningar, hosta eller nära kontakt mellan människor som bär på bakterien i näsa och svalg. 
 • Folkhälsomyndigheten rekommenderar pneumokockvaccin till riskgrupper, vilka är personer som:
  - är 65 år och äldre
  - har kronisk lungsjukdom (t ex astma och KOL)
  - har kronisk hjärt- lever- eller njursjukdom
  - har diabetes mellitus
  - är rökare eller har alkoholmissbruk
  - har nedsatt immunförsvar pga. sjukdom eller behandling
 • Den som vill skydda sig mot lunginflammation kan be om vaccin mot pneumokocker samtidigt som man vaccinerar sig mot influensa. Det finns två olika vacciner mot pneumokocker. För att få förstärkt skyddseffekt rekommenderar Folkhälsomyndigheten att riskgrupperna tar båda vacciner med visst mellanrum.

  För mer information om lunginflammation och pneumokocker besök: www.lunginflammation.se

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520