Emelies kranskärl brast

Blott 35-åriga Emelie drabbades av hjärtinfarkt och livshotande hjärtstopp veckan efter att hon hade fött sin son.

När Emelie var gravid med sitt andra barn fick hon problem med huvudvärk och högt blodtryck. Efter förlossningen steg blodtrycket ännu mer, huvudvärken ökade och hon fick yrsel. Varken BB eller mödravården reagerade på hennes symptom. Dagen efter hon kommit hem från BB kände hon ett tryck över bröstet, illamående, ont i käkar och handleder – smärtor som satt i under cirka en kvart. Emelie trodde att hon fått ett blodtrycksfall och dagen efter, då hon var på ett återbesök på BB med sonen, misstänkte sköterskan liksom Emelie att det handlade om blodtrycksfall eller möjligen en panikångestattack. Emelie ville bli undersökt av en läkare men hänvisades till vårdcentralen, dit Emelie inte hann. Hon föll ihop hemma – hennes sambo hittade henne livlös på golvet. Efter elva minuter kom ambulansen och på nionde försöket fick de liv i henne med en hjärtstartare. Ett kranskärl i hjärtat hade brustit.

Emelie överlevde sin hjärtinfarkt och i dag fungerar hjärtat som det ska. 

Att få problem under graviditeten med högt blodtryck, av diabetes eller havandeskapsförgiftning ökar risken för kvinnor att drabbas av infarkt, stroke och hjärtsvikt senare i livet. Det är viktig information för sjukvården att fråga kvinnor hur deras graviditet varit. Många, både patienter och sjukvårdare, tror fortfarande att hjärt-kärlsjukdomar är typiskt manliga, men det stämmer inte. Hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken för både kvinnor och män. Men kvinnors symptom yttrar sig inte alltid likadant som mäns. Att ett kärl i hjärtat plötsligt spricker, så kallad kranskärls-dissektion, är ett allvarligt och outforskat tillstånd främst bland yngre kvinnor. Brustet hjärta, även kallat stresshjärta eller takutsubo, är ytterligare ett tillstånd som kan likna en hjärtinfarkt och som oftast drabbar kvinnor.

Åtta tecken att se upp med:

• Plötslig och oförklarlig orkeslöshet

• Extrem trötthet under flera veckors tid

• Andfåddhet

• Influensaliknande känsla

• Ryggont

• Yrsel

• Illamående

• Ont i käkar nacke eller skuldror

Dessa symptom är ganska vanliga men om man är mycket påverkad och/eller har kända riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom kan det vara extra allvarligt. Man bör alltid söka akut bara man tänker tanken att det kan vara något fel på hjärtat! ”Tid är hjärtmuskel”, det vill säga om man väntar för länge kan skador på hjärtat uppstå.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520