Ett minne för livet - Kända röster i en unik ljudbok

Kända röster i  en alldeles unik ljudbok

"Ett minne för livet – boken om Alzheimers sjukdom av Kristina Fröling finns nu som ljudbok. Elva svenska kändisar har utan ersättning ställt upp och läst in boken. Bland de bekanta rösterna hörs Lill Lindfors läsa om Caroline, vars man Henrik drabbas av Alzheimers i tidig ålder.

De flesta som såg Lill Lindfors i "Allsång på Skansen" förra sommaren skrattade igenkännande åt hennes sketch där hon pratar om grabbarna på hjärnkontoret – hur de frenetiskt letar efter namnet på det bekanta ansiktet hon möter på gatan. Ansiktet visar sig tillhöra Göran Persson och är följaktligen lika känt som det som tillhör Lill Lindfors. Tusentals människor såg också Lill Lindfors läsa ur "Ett minne för livet" på Oscars i november 2006. När det sedan blev aktuellt att göra en ljudbok av "Ett minne för livet" svarade Lill Lindfors ja direkt när Kristina Fröling frågade henne om hon ville ställa upp och läsa in ett kapitel.

- Självklart svarade jag ja direkt. Jag såg det som en förmån att få vara med och bidra till att öka förståelsen för och kunskapen om Alzheimers sjukdom, säger Lill Lindfors.

Idén till att göra ljudbok av "Ett minne för livet" fick Kristina Fröling när medierna utnämnde fenomenet ljudbok som årets julklapp.

- Min tanke med ljudboken var att visa att ämnet är en fråga i tiden vars aktualitet växer för varje dag som går. Ljudboksformatet är nytt och modernt och ljudböcker får en annan typ av exponering i bokhandeln och till exempel på bensinstationer, säger Kristina Fröling.

Med Lill Lindfors "ja" i ryggen tog Kristina sedan kontakt med en efter en av de elva uppläsarna. Och en efter en sa de ja!

- För var och en som sa jag blev jag alltmer förundrad, glad och tacksam. Alla jag har valt att fråga är mycket upptagna människor som sannolikt får hur många förfrågningar som helst att ställa upp för den ena goda saken efter den andra. Självklart bad de att få läsa boken först, och lite nervöst var det att vänta på besked, säger Kristina.

Tillsammans bildar inläsarna en helhet som täcker in det svenska folket i sin helhet och det är just det som är tanken. De är alla uppskattade personer i samhället och täcker ung som gammal och drama såväl som humor och kunskap.

När det sedan var dags att kontakta ett förlag vände sig Kristina till ljudboksförlaget Storyside.

- När Kristina Fröling tog kontakt med oss hade hon redan en lång rad uppläsare, många av dem nya i ljudbokssammanhang. Detta tillsammans med det angelägna innehållet gjorde utgivningsbeslutet enkelt, säger Cilla Nergård på Storyside.

Bland uppläsarna finns Salka Börjeson Eynon, ägare till Green Hotel i Tällberg. Salka hade tidigare läst "Ett minne för livet" och blivit berörd av innehållet och ville därför gärna vara med på något vis.

- Salka erbjöd sig att läsa in sidnumren! Det slutade med att Salka läser tillsammans med Steffo Törnquist och det visade sig vara en mycket bra kombination. Salka har dessutom generöst bjudit alla inläsare till en vistelse på sitt vackra hotell. Ett besök där brukar bli ett minne för livet, säger Kristina.

Ett minne för livet är det också för Lill Lindfors när hon för några år sedan sjöng julsånger på Sabbatsbergs sjukhus för en samling alzheimerdementa patienter.

- Det var som om musiken tog sig förbi spärrar, öppnade sinnen och väckte minnen till liv. Plötsligt sjöng alla med i en julpsalm och det var en mycket stark upplevelse att känna att musik kan göra så mycket gott, säger Lill.

Att göra gott är angeläget också för Steffo Törnquist som även han tackade ja till att läsa trots ett mycket ansträngt schema.

- Vi har bara en kort tid här på jorden, och under den korta tiden bör vi oavbrutet och i alla lägen försöka höja varandras livskvalitet. Det är knepigt nog ändå att leva. Det är det som driver mig både i yrket och privat: att få andra människor att må lite bättre, att ha lite roligare, känna sig lite bekvämare till mods. Att hjälpa de som är lite skörare än andra känns än mer självklart och alla känner vi väl någon som har drabbats av Alzheimers sjukdom och inser vad det betyder. För mig är det ett privilegium att få hjälpa till att öka de människornas livskvalitet, säger Steffo.

Kristina, som nyligen avslutat en föreläsningsturné i Mellansverige, vet att behovet av att må lite bättre är stort. Totalt är 600 000 människor på ett eller annat sätt involverade i det stora samhällsproblemet Alzheimers sjukdom.

- Att veta lite grann om Alzheimers sjukdom borde i dag tillhöra allmänbildningen. Därför tror jag att ljudboken "Ett minne för livet" kan vara med och bidra, säger Kristina.

 

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520