Fisk eller fiskolja?

Fiskolja och Omega 3 är den stora hiten i dag - kan man då slopa fisken och bara ta fiskoljekapslar? Ger det samma effekt? Näringsforskare menar ju att lejonparten av fiskens näringsvärde kommer från två Omega 3 fetter, EPA och DHA. De många varianterna av fiskoljekapslar på marknaden innehåller dessa fettsyror. Därtill kommer att rent, kemiskt kvicksilver inte kan blandas med fett - alltså är den kapslade fiskoljan kemiskt fri från kvicksilver. Dessutom är fisk dyr mat, fiskolja är billigare.

Men, nej, det är ingen bra idé att byta bort fisken mot kapslarna. Dels håller fisken annan och onyttigare mat borta från din tallrik, de som äter fisk tenderar att äta mindre rött kött och kanske även mindre ost, två starka leverantörer av mättade fetter. Även om vi alltid försöker att ringa in de nyttigare matvarorna till några få väsentligheter verkat det ofta som om en mix är det bästa för oss. EPA och DHA är antagligen viktiga faktorer vad gäller fiskens hälsofördelar men det kan mycket väl finnas andra och hittills okända komponenter som bidrar.

Om du oroar dig för kvicksilver så tänk på att din totala exponering minskar om du äter många sorters fisk. Varning har endast utfärdats till små barn och gravida kvinnor, de doser som uppmätts i fisk utgör främst en fara för det ännu växande nervsystemet.

Om du bara är ute efter EPA och DHA vekar det spela mindre roll om du äter fisk eller tar kapslar. Men den mänskliga kroppen är gjord för mat, inte för kapslar.

(källa: Prosana)

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520