GLÖM HISSEN! GÅ FÖR HJÄRTAT!

av Mai-Lis Hellenius

Idag ligger svenska kvinnors förväntade livslängd på 14:e plats i världen. Tidigare hade vi en tätposition. Vi har aldrig suttit så mycket som vi gör idag. Många tränar på gym, men vardagsrörelserna är också viktiga. Våra folkhälsosjukdomar exempelvis hjärt-kärlsjukdomar påverkas av våra vardagsrörelser.

-  Att gå 100 trappsteg om dagen är en sällsynt bra träning, säger Mai-Lis Hellenius, professor vid Karolinska Institutet. Trappträning ger pulsökning och vi tränar våra största muskler nämligen lår och rumpa. Dessutom bryter vi ner 60-80 procent av blodsockret i kroppen. När vi använder muskelceller produceras mängder av små proteiner, som är smärtstillande, uppiggande, antiinflammatoriska och antidepressiva. Effekterna när vi rör oss, kommer snabbt.  Att gå uppför trappor är en suverän träning, eftersom trappor finns så gott som överallt, det är gratis och det kräver ingen utrustning. Vi underskattar vardagsrörelsen!

2018 kom en forskningsrapport från amerikanska forskare, Advisory Scientific Committee, om fysisk aktivitet och hälsa. Rapporten ges ut vart tionde år och är baserad på en grundlig genomgång av publicerade vetenskapliga rapporter. Rapporten visar att effekten av vardagsrörelser underskattas. Varje steg, varje minut räknas. Hälsovinsterna är betydligt större än du tror för din hälsa. Våra folkhälsoproblem påverkas av vardagsrörelser t ex hjärt/kärlsjukdomar, cancer, diabetes, depression, demenssjukdomar, smärta osv. Vi skulle leva minst 10 år längre om vi rörde oss mer i vardagen.

Rapporten visar att våra vardagsrörelser har minskat. Många tränar flera kvällar i veckan, men det räcker inte. Amerikanska forskare säger att 10 000 steg per dag är bra, men antal steg kan tonas ner. Vi kan sträva efter att gå 7.500 steg per dag i genomsnitt. Att gå i trappor är bra för benstyrkan och hälsan. Mai-Lis Hellenius föreslår att vi ska gå uppför trappor när vi kan. En 93 årig man kunde slänga sin rullator, när han började gå i trappor.

Ett exempel är Per Anders Ygberg, en 92-årig man, som har börjat gå 100 trappsteg om dagen. Han bor på tredje våningen och tar hissen ner, men går upp. Han genomför  trappträningen 8 gånger per dag. Efter ett halvår kunde han slänga sin rullator, som han hade behövt under de senaste sex åren. Han fick tillbaka balansen, fick muskler i benen och mår bättre mentalt.

Det är viktigt att vi inte slutar med vår vardagsmotion!

 

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520