Grilla fisk och skaldjur

Sköna sommar!

Med ljuvliga sommartemperaturer under våren har många redan premiärgrillat. Trots att det blir allt vanligare att grilla fisk är det fortfarande många som undrar hur man gör. Och att det går utmärkt att lägga skaldjuren på grillen är det inte många som tänker på.

Lax är alltid ett säkert kort på grillgallret. Är ni många är det bästa att ta en hel urbenad laxhalva med skinnet kvar. Lägg laxen med skinnet ner mot gallret och krydda med flingsalt, färska örter, citron och eventuellt vitlök. Man kan också pensla på en smakrik marinad eller glaze. Laxen är fet och behöver därför inget extra fett. Magra fiskar däremot kan behöva lite olja för fin smak och konsistens.

Tomatmarinad:

  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk chilisås
  • 1 msk kikkomansoja
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1/2 dl neutral olja

Gör så här: Rör ihop. Pensla på rikligt under grillning. Passar alla fiskar.

Pestoglaze:

  • 1/2 dl pesto på burk
  • 1/2 dl olivolja
  • 1/2 msk kikkoman soja
  • 1 msk tomatpuré

Gör så här: Rör ihop. Pensla på i omgångar efter det att fisken vänts på grillen.

Grilla skaldjur

Kräftor, räkor och musslor går alla utmärkt att lägga på grillen. Godast är om de är råa från början men man kan också tillsätta lite smak på kokta skaldjur efter att man hastigt värmt upp dem på grillen. Musslor är de enklaste att få tag på råa. Köp helst från din fiskhandlare så är de säkra att äta. Plockar man dem själv när man är ute och seglar skall man i förväg övertyga sig om att de inte ätit gift alger. På västkusten kan man ringa en informationscentral, tel. 031-60 52 90 och på så sätt få reda på var man kan plocka musslor.

Gör så här:

Kräftor: Dela kräftorna längsgående med kniv till två lika halvor. Lägg halvorna med köttet ner mot ett finmaskigt galler. Grilla ca 1 minut, vänd dem och pensla på en marinad eller glaze. Man kan också använda smör, örter och citron. Servera direkt med ett gott bröd till.

Räkor: Grilla stora, råa räkor utan skal i ca 1/2 minut per sida. Man kan marinera dem i vitlöksolja innan grillning.

Blåmusslor: Lägg musslorna på gallret. Obs! De skall vara stängda när du lägger på dem. När de öppnat sig är de klara. Pensla på lite vitlökssmör och låt fräsa i 1/2 till 1
minut i sitt skal.

(källa: Svensk fisk)

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520