Hudens värsta fiender

Miljö, stress och hormoner är nästan lika stora fiender för din hud som åldrandet. Så här blir det om du utsätter dig för:

Stress: Huden blir uttorkad och stram. Huden får små utslag i form av små blemmor runt kinder och haka och den blir mindre mottaglig för vård. Räddningen är förstås att sluta stressa, vilket kan vara lättare sagt än gjort, men det finns också lugnande produkter att ta till. Se bara till att undvika alltför aktiva hudprodukter när huden är stressad, som till exempel antirynkkrämer.

Hormoner: Hormoner som gör krumsprång i samband med till exempel menopausen påverkar huden. Framförallt är det vanligt med pigmentförändringar. I menopausen minskar cellförnyelsen samtidigt som kollagen- och elastinfibrerna töjer sig. Pigmentförändringar kan förhindras med hjälp av krämer med hög solskyddsfaktor och det finns krämer med lätt blekande effekt. Trött och oelastisk hud kan ha nytta av krämer som hjälper elastin- och kollagenproduktionen på en hygglig nivå.

Miljön: Påverkar huden i allra högsta grad. Sol, föroreningar, luftkonditionering och datormiljöer gör huden stressad , smutsig och angripen av fria radikaler. De friskaste hud kan brytas ned av detta. En dagkräm med UV-filter kan skydda mot miljöangrepp.

Socker: Socker är inte bara en hälsofälla, nu kommer det rön som tyder på att det söta också kan ge hudproblem som rynkor och acne. Och sockerbomberna finns överallt, även i det vi trodde var nyttigt, som fruktyoghurt, mini-meal och potatislimpa. Limpan innehåller faktiskt 11 gram socker pr 100 gram.

(källa: Tara)

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520