Kvinnligt och manligt om mat

Han vill ha blodig biff. Hon vill ha kyckling. Hon tycker kokt fisk är gott. Han föredrar grillad. Det är stor skillnad på hur män och kvinnor ser på mat.

Svensk Köttinformation har gått igenom såväl vetenskaplig som populär litteratur och sökt efter mäns och kvinnors attityder till mat. Det är gott om myter och föreställningar kring manlig och kvinnlig mat. Resultatet av granskningen visar på skillnader i synen på mat som kan vara till nackdel för kvinnor ur näringssynpunkt.

Vad tycker män om?

Män uppskattar salt och starka kryddor. Nötkött, lamm och vilt rankas högt. Jakt och fiske är högt värderade manliga sysselsättningar. Mättnad är också viktigt. Stora portioner och mäktiga maträtter är populärt. Kött anses ge muskler och styrka vilket ses som positivt av de flesta män. Män uppskattar också snabbmat och äter gärna sin lunch på restaurang.

...och kvinnor?

Sötsaker anses kvinnligt. Kvinnor rankar grönsaker och frukt betydligt högre än män. Att vara smal är högt värderat bland kvinnor, därför vill de ha fettsnål mat och små portioner. Att bli alltför mätt ses knappast som något positivt. Vitt kött som kyckling och fisk är ofta högre värderat än rött kött. Lamm anses dock hälsosamt av unga storstadskvinnor. Hemlagad mat är högt värderad, kvinnor har oftare matlåda till lunch än män.

Bilden bekräftar myten

Kokböcker och veckotidningar som riktar sig till kvinnor tenderar att betona det som anses hälsosamt. Det är mycket grönsaker på bilderna, gärna vit fisk eller kycklingfilé. Färgstarka grillrätter för blodfulla valkyrior lyser med sin frånvaro. Den kvinna vi ser på bilderna har ofta festklänningen på och lägger möjligen sista handen vid dekorationen av den färdiga rätten.
I kokböcker för män är det tuffa killar i kockkläder som arbetar med maten. Det är gott om knivar och händer som hanterar råa matvaror, gärna rött kött, och portionerna är stora. Här handlar det om att bli mätt. Och man blir inte mätt av grönsaker, det tycks alla män vara överens om.

Små portioner

Många kvinnor äter små portioner för att hålla sig smala, men de ska ändå ge all näring hon behöver. Den måste därför vara extra näringsrik. Nötkött innehåller mer järn, mer zink och mer vitamin B 12 än vad kyckling och torsk gör. Biff innehåller dessutom bara en tredjedel så mycket fett som till exempel lax. Kvinnor avstår ibland från rött kött av känsloskäl, men har störst behov av det av näringsskäl. Kött är naturligt näringsrikt och försvarar därför sin plats på tallriken.

Karin G Franson, dietist Svensk Köttinformation

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520