Mentalt starkare med ginseng

Vill du spela bättre bridge, bli mer alert på jobbet eller klara matchen med barnbarnen i Monopol? Då ska du äta ginseng, för nu har vetenskapen bevisat det man trott i 500 år; ginseng gör dig mera skärpt. Bland annat ökar reaktionsförmågan och koncentrationen hos friska personer. Den som använder ginseng kan lösa problem snabbare och med bättre precision.

Både den fysiska och den mentala prestationsförmågan höjs med ginseng som är en av de riktigt gamla medicinalväxterna. En dansk studie visade nyligen att personer som använder ginseng får lättare att lösa komplicerade problem, blir mindre stressade och kan snabbare fatta beslut. Studien, som utfördes med preparatet Gerimax, är extra intressant eftersom det är den första riktigt stora studien som visar ginsengs effekt på intellektuella funktioner. Den senaste och kanske mest intressanta kunskapen är att ginseng har en kraftfullt stimulerande effekt på kroppens immunförsvar genom sina adaptogena egenskaper. Det innebär att ginseng hjälper kroppen att anpassa sig till den ökade belastning som kan uppstå till exempel vid trötthet, stress eller sjukdom. Resultatet av ginseng kommer olika snabbt för olika personer och det beror på vilket utgångsläge man befinner sig i.

En del märker effekt redan efter ett par dagar, men de vetenskapliga studierna visar att optimal effekt nås efter ungefär en månad. Viktigt är att man kommer ihåg att ta ginseng varje dag. Slutar man med ginseng kommer effekten att avta gradvis under några veckor, precis som när man börjar och effekten kommer stegvis. Det finns ingenting som talar för att det skulle vara negativt att använda ginseng under en längre tid. Genomgående för de cirka 500 studier som gjorts de senaste tio åren är att biverkningar av ginseng är mycket sällsynt.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520