MINNESMOTTAGNINGEN.SE

–Världens första digitala minnesmottagning

Har du minnesproblem som oroar dig men drar dig för att uppsöka ett sjukhus för utredning? Nu finns en ny väg, när världens första digitala minnesmottagning öppnar. Du kan få en utredning utan att behöva remiss eller uppsöka vården.

Av Ingemo Bonnier

Om du är orolig för din kognitiva hälsa vill du antagligen få en utredning och ett kvitto på hur det egentligen står till. Hittills har du behövt kontakta vården för att få en utredning. Men det kan kännas som ett stort steg som du kanske inte riktigt är beredd att ta – än så länge. En minnesutredning inom vården genomförs idag helt manuellt med olika former av neuropsykologiska tester. Det genomförs tiotusentals minnesutredningar runt om i Sverige, flertalet inom primärvården, ibland med både bristande resurser och lägre grad av  specialistkompetens. Men trots omfattningen missar vården idag att diagnoticera ca 40 procent av alla som anting en redan drabbats eller är på väg in i en kognitiv sjukdom.

Anledningarna är många, men bristande kunskap och resurser i kombination med det stigma som finns kring dessa sjukdomar är en del av förklaringen. Många vågar inte uppsöka vårdcentral eller sjukhus, de vill helt enkelt inte veta orsaken till sina minnesproblem – men inser ändå att något måste göras. Nu finns möjligheten att ladda ner en app som fungerar som en digital minnesmottagning. Appen, Minnesmottagningen.se, är en världsnyhet som har utvecklats vid Karolinska Universitetsjukhuset. Detta är den första digitala minnesmottagning där privatpersoner kan få en utredning av minne och andra kognitiva funktioner utan att behöva besöka sjukvården. Och den är efterlängtad. Att med hjälp av appen få testa minne och kognitiva funktioner i hemmiljö och svara på frågor om sitt hälsotillstånd är tryggt, säkert och lugnt. 

När alla delar av minnesutredningen genomförts går den digitala minnesmottagningens specialister igenom resultaten i detalj. Därefter får du en rapport som innehåller resultat och utlåtande om dina eventuella minne sproblem och din hjärnhälsa. Du får vägledning och råd kring eventuellt behov av fortsatt utredning – men också viktiga råd om hur du kan hålla hjärnan i så gott skick sommöjligt för att kunna bromsa utvecklingen av demens. I appen ges samma kognitiva tester som hittills bara har använts på sjukhus. Studien har letts av ett flertal forska re vid Karolinska Sjukhuset, där Victor Bloniecki Kallio på Karolinska Institutet är ansvarig forskare.

–Det finns många uppsidor på Minnesmottagningen.se, säger Victor. Utredningen förbättras i och med att man gör testerna utan stress i hemmiljö. Appen är användarvänlig, totalt tar det kanske inte mer än en timme att arbeta sig igenom testerna. Studier har också visat att det digitala kognitiva testet i appen är mera träffsäkert än i de tester som utförs på sjukhus eller vårdcentrler. Ett stort plus är också att vården genom appen standardiseras, det är välutbildad expertis som läser av resultatet – var man än bor i landet.

Det ligger ett stort värde i att göra testet om man misstänker en kognitiv förändring. Att hejda pregressionen av kongitionsned  sättningnen och försena utvecklingen till demens kan ge många år tillgodo. Demenssjukdomar, som exempelvis Alzheimer, är en av vår tids största folk sjukdomar. Enbart i Sverige drabbas ca 25 000 personer årligen. Utöver lidandet för drabbade och anhöriga medför det enorma kostnader för samhället, drygt 60 miljarder kronor årligen. Det är mer än kostnaden för cancer, stroke och hjärt-kärlsjukdomar ihop, enligt beräkningar från Socialstyrelsen. 

Kan sjukdomens debut försenas tack vare de verktyg som används i appen och som är baserade på professor Miia Kivipeltos banbrytande forskning som de facto visar att förändrad livsstil kan bromsa sjukdomar i hjärnan är mycket vunnet. Både för den enskilda människan och samhället. Den digitala minnesmottagningen har utvecklats genom ett samarbete mellan Geras solutions, Karolinska Institutet och Kognitiva mottagningen på Karolinska. Patienter har sedan 2018 fått göra utredningar via appen parallellt med ordinarie läkarledda utredningar.

–En studie publicerad i The Journal of Prevention of Alzheimer's Disease ger ett gott betyg, den visar på hö gre träffsäkerhet för appen än vid de normala intervjubaserade testerna, avslutar Victor.

UTREDNING OCH STÖD FÖR ATT HÅLLA HJÄRNAN FRISK

Nu finns möjligheten att via Minnesmottagningen.se göra en initial digital utredning av minne och hjärnans andra funktioner direkt från hemmet. Här tillhandahålls också vägledning och råd om hur du håller hjärnan frisk.


Så här gör du en minnesutredning:

För att göra en digital minnesutredning hemifrån laddar du ned appen Minnesmottagningen i App Store (iPhone) eller Google Play (Android).
Du som medlem i 1,6 miljonerklubben får nu också rabatt. Skriv in koden: 16mk innan betalning så får du 20% rabatt på ordinarie pris 389 kr.

Minnesmottagnigen.se skänker då dessutom 50 kr till insamlingsstiftelsen Kvinnor och Hälsa. För mer information om hur du håller hjärnan frisk samt hur du får råd och vägledning kring hjärnhälsa, besök Minnesmottagningen.se.  

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520