Olivolja som värktablett

Olivoljan fungerar som värktablett

Att olivolja är hälsosamt har vi vetat ett tag – men nu har en helt ny tänkbar mekanism för oljans hälsosamma påverkan upptäckts.

Ett ämne i olivoljan som har samma antiinflammatoriska effekt som vanliga värkmediciner har identifierats av en amerikansk forskargrupp. Ämnet i oljan, oleocanthal, har visat sig motverka inflammationsenzymerna Cox 1 och Cox 2, alltså precis som ibuprofen och andra liknande mediciner.

Dosen för olivoljekonsumenten är inte särskilt hög, den som äter 50 gram olivolja per dag får i sig cirka 9 milligram oleocanthal, vilket motsvarar cirka tio procent av den rekommenderade dosen av ibuprofen för att minska smärta hos vuxna.  Den som regelbundet konsumerar olivolja skulle alltså kontinuerligt kunna få i sig låga nivåer av den skyddande substansen.

De amerikanska forskarna från Monell Chemical Senses Center i Philadelphia som identifierat substansen, tar upp flera aspekter i sin rapport. De goda hälsoeffekterna av olivolja är väl kända, men ingen har kunnat peka ut exakt vad som står för den goda hälsoeffekten. Hittills har förklaringen varit att olivoljan innehåller hälsosamma omättade fetter från växtriket som ju minskar riskerna för höga blodfetter och därmed åderförkalkning, hjärtinfarkt och slaganfall.

Oleocanthalupptäckten kompletterar nu bilden med sin påverkan också på inflammations-
processen som blivit allt intressantare i flera sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, men även vid reumatiska sjukdomar, diabetes och i vissa fall cancer.

Upptäckten behöver bekräftas av andra forskare men det är lovande uppgifter.
Sedan tidigare vet vi ju att medelhavsmaten med mycket olivolja, fisk, skaldjur, baljväxter och små dagliga mängder vin och mindre animaliska produkter som mjölk och smör har god påverkan på vår hälsa.


Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520