Om munhälsa och tänder

Tandstatusen är fortfarande relativt hög i Sverige, mycket beroende på den förebyggande vård som vi har tillgång till.

Tandvård handlar ju inte bara om tänderna, det handlar om alla vävnader i munnen, tandköttet slemhinnan och tungan. Rengöringen är viktig, framförallt mellan tänderna, det är där bakterierna frodas. Tandstickor eller tandtråd kan användas. När man borstar tänderna är det viktigt att också massera tandköttet. Tandkrämen bör innehålla fluor och tandkräm med slipande verkan ska man bara använda ibland.

Varför är det dyrare att gå till tandläkaren än till läkaren?

Det svenska försäkringssystemet fungerar så att man vid besök hos tandläkare själv betalar en större del av kostnaden än vad man gör vid besök hos läkare.

Riksdagen har sagt nej till att generellt införa samma patientavgift hos tandläkare som i övriga sjukvården på grund av de höga kostnader för statskassan som detta skulle medföra. Alltså kan man dra slutsatsen att tänderna inte tillhör kroppen.

Hur sätts priserna?

Inom tandvården råder fri prissättning, samma behandling kan kosta olika mycket hos olika tandläkare. Privattandläkarna bestämmer sina egna priser men folktandvårdens priser fastställs av politikerna i de olika landstingen.

Alla tandläkare i folktandvården och en del av privattandläkarna är anslutna till Försäkringskassan som således betalar en del av kostnaden.

I vissa fall kan man ha rätt till en större ersättning från tandvårdsförsäkringen. Till exempel vid långvariga sjukdomar som påverkar munhälsan. I allmänhet gäller det sjukdom som antas vara längre än ett år eller sjukdomar som kräver långvarig medicinering som påverkar tandhälsan. Det kan också gälla då tandvården är en del av sjukdomsbehandlingen, om man är extremt tandvårdsrädd eller om man under året fyller minst 65 år. Men tandläkaren måste först få behandlingen förhandsprövad.

Kvarstår gör dock att det är dyrt att gå till tandläkaren, men det är lika viktigt att sköta sina tänder som det är att sköta resten av kroppen. Om tänderna är i dåligt skick kan de orsaka andra sjukdomar i kroppen. Vad gör man då om man inte har råd, om man bara inte klarar de stora kostnader som större tandläkaringrepp medför? Ja, säg det den som kan, enda knepet just nu tycks vara att man sköter om sina tänder så bra som möjligt, att man ofta går till tandläkare och hygienist för att på så sätt hålla kostnaderna nere.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520