Te eller kaffe? Eller båda?

Te är toppen!

Te är både uppiggande och nyttigt. Det förbränner fett och förbättrar cirkulationen och sägs till och med döda cancerceller. Enligt forskare på Mayokliniken i Minnesota har tester visat att sjukdomsförloppet avstannat för patienter med leukemi sedan de börjat dricka grönt te. Det kan även förebygga hudcancer och inflammation i huden hävdar en undersökning från USA. Inte minst kan te smaka himmelskt gott!

Det sägs att den kinesiske kejsaren Shen Nung år 2737 f Kr var den som först upptäckte teets välgörande egenskaper. Han satt och vilade mot ett träd när ett blad föll ner i hans kopp med hett vatten. Han blev så förtjust att han därefter startade storskaliga teplantager.

I Japan fick tedrickandet allmän spridning först på 1300-talet, genom zenreligionens utbredning. Japanerna lägger stor vikt vid hur teet serveras och intas.

Araberna fick nys om teet på 1500-talet, via handelsmän i Venedig. Holländarna och engelsmännen följde strax efter. Sverige hade en avgörande roll i detta då våra ostindiefarare hämtade te från Kina och sedan återexporterade det till britterna. Själva lärde vi att dricka te något senare. I Ryssland har man utvecklat sin egen tradition med servering av te ur en sjudande samovar.

Te, Camellia sinensis, är släkt med kamelian, ett vildväxande uppemot 30 m högt träd. Den odlade varianten, tebusken, blir bara omkring 2 meter. Bladen är blanka och lansettlika och blommorna liknar körsbärsblommor. Frukten är en hård, trerummig kapsel.

Busken odlas på bevattnade bergssluttningar i varmt klimat med milda vintrar. Den kan skördas uppemot 15 gånger per år beroende på klimatet. Kina och Indien är världens största teproducenter följda av Sri Lanka, Kenya och Argentina.

Efter skörden torkas bladen. Det svarta teet tillkommer genom jäsning medan det gröna är ojäst. Vitt blomte är en kinesisk specialitet där de yttersta bladspetsarna används och binds runt en blomma, vanligen jasmin eller orkidé.

Rött te, Rooibos, kommer från den Sydafrikanska rooibosbusken. Örtte görs på torkade örter eller blommor.  

Grönt, rött, svart eller vitt

Te är inte bara uppiggande, det är nyttigt också. Svart te sägs förbränna fett och bidrar till att förbättra blodcirkulationen. Grönt te innehåller antioxidanter, dessutom vitamin b och c samt fluor, järn, zink, kalcium och kalium. Forskare säger att det skulle kunna utnyttjas mot en rad olika hudsjukdomar. Rött te, Rooibos, har samma goda egenskaper som grönt te. Båda sägs motverka cancer samt lindra vid allergier och infektioner. Rött te är helt teinfritt och har låg garvsyrehalt till skillnad från grönt te.  

Det finns många sätt att smaksätta te.

  • Chai är ett kryddigt indiskt te som innehåller bland annat kardemumma, ingefära och hela nejlikor. Andra exempel:
  • Earl Grey, svart te smaksatt med bergamottolja.
  • Lemon tea, smaksatt med citronolja.
  • Lapsang Souchong, te med rök- och tjärsmak.
  • Rose tea, smaksatt med rosenblomblad.
  • Jasmine tea, smaksatt med jasminblad och blommor.
  • Söderblandning - mix av olika blommor och tropiska frukter. En ”misstagsblandning” skapad av Vernon Mauris 1979 på Tea Center och sedan dess vitt spridd.

Tepåsen ett varuprov

Tehandlaren Thomas Sullivan i New York sände år 1904 teprover till sina kunder förpackade i små silkespåsar. De stressade kunderna lade påsarna direkt i kannan och vips var tepåsen uppfunnen!

Kaffe-kaffetåren den är bra….eller?

Genomsnittssvensken dricker 3,5 koppar kaffe per dag. Många har ständigt koffein i kroppen, men få vet dess effekter, förutom att det anses uppiggande. Tastelines dietist Karin Andrén vet svaren på frågor som varför vi blir pigga, om kaffe är beroendeframkallande och vilken sort som är nyttigast.  Koffein är världens mest använda uppiggande medel.

Effekten beror på stimulans av det centrala nervsystemet. Norden har världens högsta kaffekonsumtion. Finländarna är värst med sina i genomsnitt 5 koppar kaffe om dagen.
Koffeinhalten är som högst en halvtimme till en timme efter du har druckit kaffe. Efter 3-7 timmar, det varierar individuellt - har halten halverats. Arv, graviditet, p-piller och alkohol kan göra nedbrytningen av koffein långsammare. Hos den som röker och dricker kaffe samtidigt går koffeinet ut i blodet dubbelt så fort.

Å andra sidan behöver rökare en större mängd kaffe för att nå samma effekt som en icke-rökare.

Kaffe är beroendeframkallande. Det syns på cellerna där det sitter små receptorer för kroppens "trött-ämne", adenosin. När vi dricker kaffe tar koffeinet adenosinets plats och lurar kroppen att bli pigg. Cellerna kommer ihåg detta och bildar fler receptorer. Snart har vi utvecklat ett beroende, ett milt sådant. Annat som gör oss pigga när vi dricker kaffe är bland annat adrenalin, som tillsammans med koffein gör att vi andas djupare och snabbare. Om man slutar med koffein kan man känna abstinenssymptom som huvudvärk, irritation och sömnighet. De försvinner i regel på två till fyra dagar.

Kaffe- hälsosamt eller farligt?

En måttlig mängd kaffe är helt ofarlig. Välj brygg- eller snabbkaffe, kokkaffe kan öka kolesterolvärdet i blodet. Förklaringen är troligen att vissa ämnen helt enkelt fastnar i filtret.

Kan man överdosera?

En dödlig dos motsvarar ungefär 400 koppar på en timme = 150-200 mg koffein/kg kroppsvikt. Piggare känner sig de flesta efter 50-200 mg koffein eller en till ett par koppar bryggkaffe. Huvudvärk, nervositet och insomningsbesvär kan man uppleva efter 200-500mg koffein vilket motsvarar tre till sex koppar bryggkaffe.Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520