Träna så slipper du ramla

Ibland kan man tycka att det är ett väldigt tjat om att man ska träna för att stärka kroppen och mentalt må bättre, men det finns ytterligare ett viktigt skäl, nämligen att med träning förebygga fallrisken.

Fall är den vanligaste typen av olycksfall. Det är fem gånger så många som behöver sjukhusvård efter en fallskada som efter en olycka i trafiken. De flesta fall ger mindre skador, som blåmärken, skrubbsår och stukningar. Men vart tionde fall betyder en svår skada, under ett år drabbas omkring 17 000 personer av en höftfraktur. Omkring 6 800 personer blir så funktionshindrade att de inte kan bo hemma längre, och cirka 1 500 dör till följd av fall, inte sällan efter en smärtfylld sjukdomsperiod.

Med åren blir många av våra kroppsliga funktioner sämre, men med rätt och inte nödvändigtvis alltför avancerad träning, kan vi behålla mycket av både styrka, balans, rörlighet och explosiv kraft. Rörligheten beror på i vilket skick lederna och vävnaderna, som muskler, senor och ligament är. Styrketräning som ökar muskelstyrka får lederna att fungera bättre, det gör att du lättare kan parera om du råkar snubbla. Skelettet blir också starkare och tåligare av styrketräning. Ledsjukdomar hamnar ofta i toppen över orsaker som kan ge funktionsnedsättning, enligt WHO. Artros tillhör den största gruppen inom reumatiska sjukdomar med symptom som ledsmärta och stelhet. Besvär som kan minskas med träning som basbehandling. Här är det extra viktigt att träningen verkligen är rutin, eftersom symptomen förvärras snabbt om träningen upphör.  Det innebär en livsstilsförändring.

Du kan träna ute eller inne, hemma eller på gymmet, ensam eller i grupp. En bra idé är att ta ett par pass med en personlig tränare som kan lägga upp ett just för dig avpassat program som du sedan kan fortsätta med på egen hand. En liten investering som kan rädda år av ditt fortsatta liv.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520