Varför ska man äta Omega 3?

Ett av de tillskott som du ofta träffar på i hälsokostbutiker, på Apotek eller till och med i din livsmedelsbutik är burkar med omega-3. Vad är det?

Jo, det handlar om fett!

Det finns olika sorters fetter som mycket varierar i nyttighet.

De mättade fetterna, animaliska, med undantag av fisk, som vi har i mjölkfetter (smör, ost och mjölk) talg och kokosfett är de minst snälla. Att undvika talg och kokosfett är väl inte så svårt, men en viss försiktighet mjölkfetterna rekommenderas. Ta gärna de magrare alternativen.

Enkelomättat

Det enkelomättade fettet är betydligt bättre än det animaliska, exempelvis olivolja, oliver, rapsolja, avokado. OBS köp de kallpressade oljorna. De går att använda till det mesta, även att värma upp, men med en viss försiktighet.

Fleromättat

Det allra bästa fettet, till exempel sojaolja, linfröolja, sesamolja och fet fisk.

Det är ett livsnödvändigt fett och ett fett som kroppen själv inte kan tillverka, utan det måste tillsättas utifrån. Nackdelen är att dessa lättare härsknar än övriga fetter och det är inte hälsosamt att äta härsket fett och att man kan inte steka eller baka med fleromättat fett. Men till salladsdressing och allt övrigt kallt går det utmärkt.

Det finns riktigt dåligt fett också, som härdade eller delvis härdade fetter, och transfettsyror. Dessa mycket "elaka" fetter hittar du framförallt i godis, snacks, chips, en del konditoriprodukter, friterad mat med mera.

Omega-3

Omega-3 är en livsnödvändig och smått "undergörande" fleromättad och långkedjad fettsyra som finns bland annat i rapsolja, linfrö, valnötter, skaldjur, bladgrönsaker och vissa alger men framförallt i fet fisk. Fisk innehåller en särskild typ av omega-3 fetter de så kallade fiskfettsyrorna, DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra) bland annat och det är framförallt de som har visat sig ha många goda och hälsosamma egenskaper.

Olika fiskarter innehåller olika mycket fiskfettsyror. Torsk och vitfisk lite, lax, sill, strömming och makrill mycket. Fiskfettsyror är bra för hjärnan, som är det mest fettrika organet i kroppen (efter fettvävnad). Man blir smart av att äta fisk. Det har vi trott länge och nu vet vi bestämt att det faktiskt förhåller sig så. Det vi ska tänka på nu, som är aktuellt, är att inte äta vilken fisk som helst. Glöm torsk och ål och ät istället hoki, gös, sill, strömming, makrill, odlad lax, gråsej och spätta.

Omega-3-produkter är klassade som naturläkemedel i Sverige och man vet att denna fettsyra:

 • har antiinflammatorisk verkan och motverkar också åderförfettning
 • sänker blodtrycket
 • ger jämnare hjärtrytm
 • ökar blodkärlens diameter, med andra ord underlättar blodflödet
 • förbättrar blodfettsbalansen
 • gör blodet mer lättflytande vilket motverkar proppbildning.
 • lindrar reumatism
 • lindrar psoriasis och eksem (atopiskt = ej allergiskt)
 • lindrar inflammatoriska tarmsjukdomar
 • ökar insulinkänsligheten = motverkar uppkomst av diabetes 2
 • påverkar positivt hjärnans funktioner avseende bland annat dyslexi, dyspraxi (svårighet att koordinera rörelser) depression, autism, schizofreni, ADHD, och andra koncentrationsproblem
 • är stressdämpande.

Vårt intag av omega-3 fetter genom vår kost har minskat på senare år och det beror på att vi äter mer halv- och helfabrikat, som oftast är fattiga på omega-3 och att många naturliga råvaror innehåller mindre av omega-3 eftersom de odlats eller uppfötts på ett annat sätt än förr.

Äter du fisk, helst fet fisk, tre gånger eller mer per vecka klarar du troligen av ditt omega-3 behov. Men gör du inte det eller är vegetarian/vegan och därför måste tillgodose ditt omega-3 via ganska stora mängder av exempelvis linfrön, valnötter eller bladgrönsaker, eller om du helt enkelt vill ha lite marginal för att vara säker på att få del av de fördelar som omega-3 har, kan ett tillskott vara bra.

Det är viktigt att få rätt omega-3-tillskott. Så tänk på:

 • det ska alltid vara EPA och DHA i kapslarna med god koncentration.
 • det ska finnas ett naturligt antioxidantmedel tillsatt, gärna vitamin E.
 • förvaringen ska vara rätt, inga ljusa glasburkar eller plastpåsar, utan vita kompakta plast- eller metallburkar
 • fettsyran ska vara ren och stabil.

Läs mer på www.margaretaholmgren.se

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520