Ny svensk teknik gör att personer som befarar Alzheimer kan få en första bedömning, utan att behöva uppsöka sjukhus

Minnesmottagningen.se kommer bli världens första digitala minnesmottagning dit privatpersoner kan vända sig för att få en initial bedömning av minne och andra kognitiva funktioner utan att behöva besöka sjukvården. Tjänsten har utvecklats av det svenska start-up bolaget Geras Solutions. Nu har en första klinisk studie vid Karolinska Universitetssjukhuset också visat på starka resultat. 

”Vi vet att många har svårt att närma sig sjukvården för en ordentlig utredning när det finns oro för kognitiva sjukdomar och demens. Det kan vara skönt att få göra ett test av minne och andra kognitiva funktioner i en lugn och trygg hemmiljö istället.”, säger dr. Johan Sundelöf, Medicinskt ansvarig, Geras Solutions / Minnesmottagningen.se

En minnesutredning genomförs idag med olika former av neuropsykologiska tester på papper och penna. Det genomförs tiotusentals minnesutredningar runt om i Sverige. Flertalet sker inom primärvården med både bristande resurser och lägre grad av specialistkompetens. I takt med en åldrande befolkning förväntas också allt fler vilja genomgå en minnesutredning.

Minnesmottagningen.se är tänkt att vara ett enkelt sätt att i lugn och ro i hemmiljö testa sitt minne och lära sig mer om sin hjärnhälsa. Användarna får svara på ett antal frågor om sin situation och sitt hälsotillstånd. I appen får de sedan göra samma typ av tester som idag bara görs på sjukhus. Efter att alla delar av bedömningen genomförts går den digitala Minnesmottagningens specialister igenom resultaten i detalj. Därefter får användaren återkoppling innehållande:

  • Sammanfattade resultat och utlåtande om sina minnesproblem och sin hjärnhälsa
  • Vägledning och råd kring eventuellt behov av fortsatt utredning
  • Råd för att hålla hjärnan frisk

Under 2021 är ambitionen för Minnesmottagningen.se också att bli vårdgivare. Då kommer tjänsten kunna erbjudas till lägre kostnad för användarna och stöd kommer även finnas för eventuell vidare remiss inom sjukvården.

”Appen är ett tillgängligt och viktigt stöd för alla de som är oroliga över sina minnesproblem”, säger Wilhelmina Hoffman, geriatriker, chef Svenskt Demenscentrum.

”Det är väldigt många som hör av sig till oss för att de är oroliga för en anhörig, eller för egen del. Minnesmottagningen.se kommer vara ett mycket värdefullt stöd för att få en initial bedömning och vägledning, utan att behöva ta sig till sjukhuset.”, tillägger Liselotte Jansson, Generalsekreterare, Alzheimerfonden

I appen finns också information och verktyg för att jobba med preventiva aktiviteter relaterat till hjärnhälsa. Detta utgår ifrån delar av professor Miia Kivipeltos banbrytande och prisbelönta forskning om hur förändrad livsstil kan bromsa sjukdomar i hjärnan.

”Vi vet att många inte får del av ordentliga minnesutredningar. Genom att dra nytta av ny teknik och den senaste forskningen kan vi bidra inom ett område där behoven är väldigt stora”, säger Rickard Forsman, VD på Geras Solutions / Minnesmottagningen.se 

Tekniken kommer även användas inom sjukvården som ett komplement – och kanske på sikt även som en ersättning till delar av de läkarledda manuella minnesutredningarna. Appen analyserar hur testet genomförs, sammanställer resultaten från en stor mängd data och presenterar det på ett sätt som underlättar för läkaren att sätta rätt diagnos. Detta förväntas resultera i både bättre och snabbare diagnostik.

 

Som medlem i 1,6 & 2,6 miljonerklubben erbjuder vi 20% rabatt på ordinarie pris 389 kr på appen. Med varje köp skänker dessutom Minnesmottagnigen.se 50 kr till stiftelsen Kvinnor och Hälsa. Klicka här för komma till erbjudandet.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520